Proglašeni najbolji mladi ekoreporteri u Crnoj Gori u 2024. godini

0

Proglašenjem najboljih učesnika, završen je konkurs ”Mladi ekoreporteri” koji je, po sedamnaesti put, organizovala NVO „EKOM” u sklopu programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE).
Svečana dodjela diploma najboljim ekoreporterima, povodom Dana planete Zemlje, održana je u subotu 20. aprila u Zavodu za školstvo Crne Gore. Na konkurs je do 15. marta stiglo 230 radova iz 12 srednjih i 26 osnovnih škola iz 14 gradova i opština. U pripremi je učestvovalo oko 280 učenika i 48 profesora mentora.

Nakon selekcije, u konkurenciji za nagrade bilo je ukupno: 31 tekst, 13 foto priča, 37 fotografija i 14 videa. Odabranih 95 radova je početkom aprila 2024. vrednovao trinaestotočlani nacionalni žiri i odabrao najbolje u 12 tematskih kategorija.

Na sajtu www.mladi-ekoreporteri.org.me može se pogledati kompletna lista i katalog najbolje plasiranih radova i učenika, a do 5. juna i publika može da da svoj sud o selektovanim radovima.

Na svečanosti su uručene diplome sa prošlogodišnjeg međunarodnog konkursa Berni Sutović (Gimnazija “30. septembar”, Rožaje) i Nikoli Kovaču (Gimnazija Kotor), koji su osvojili prva mjesta u kategorijama članaka i foto priča. Oni su podjelili svoja iskustva sa konkursa i razloge zašto se bave ekološkim i drugim društvenim temama.

Učenike i njihove mentore su pozdravili Saša Karajović, izvršni direktor EKOM-a i Raba Hodžić, direktorica Zavoda. Prisutnima se obratila i Tamara Brajović, direktorica Direktorata za zaštitu prirode u Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

– Na međunarodno takmičenje “Young reporters for the environment 2024” biće poslato sedam najbolje ocjenjenih radovi od strane žirija, uvažavajući ispunjenosti kriterijuma i godišta autora, saopštno je iz EKOM-a.

U periodu od 2008. do 2023. godine najbolji mladi ekoreporteri Crne Gore osvojili su ukupno 34 međunarodne nagrade, a zahvaljujući trogodišnjoj kampanji „Manje smeća” (“Litter less”) učestvovali su i u ekološkim misijama u Kopenhagenu, Stokholmu i Nikoziji.

(Dan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.