“Procesuirano 60 osoba zbog kršenja mjera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa“

0

Crnogorska policija do sada je procesuirala 60 osoba zbog kršenja mjera donijetih u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, saopštio je načelnik Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Sektoru kriminalističke policije, Aleksandar Bošković.

On je rekao da, shodno odlukama Vlade i Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti, Uprava policije svakodnevno preduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju sprečavanja širenjakorona virusa u Crnoj Gori.

Bošković je kazao da sve organizacione cjeline Uprave policije preduzimaju određene aktivnosti i da je u tom smislu do jutros sankcionisano ukupno 60 osoba.

On je naveo da je 38 osoba sankcionisano zbog nepridržavanja propisa, odnosno otvaranja ugostiteljskih objekata i njihovog rada, osam zbog kršenja rješenja o samoizolaciji, dok je 14 lica procesuirano po drugim osnovima.

“U pitanju su lica koja su u putnički motornim vozilima prevozila više odraslih osoba, lica koji su organizovali veće skupove kao i ona koja nijesu držala socijalnu distancu”, objasnio je Bošković.

On je, kako je saopšteno iz Uprave policije, rekao da je za sva ta nedozvoljena ponašanja predviđen je član 287 u Krivičnom zakoniku Crne Gore, odnosno krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Bošković je dodao da je za to djelo propisana kazna zatvora od jedne do osam godina.

On je kazao da član 302 Krivičnog zakonika predviđa da će, ukoliko je zbog izvršenja ovog krvičnog djela nastupila teška tjelesna povreda nekog lica, odnosno zdravlje teško narušeno, počinilac biti kažnjen kaznom zatvora od jedne do osam godina.

“Ukoliko je usljed ovog ponašanja proizvedena teža posljedica, odnosno ukoliko je nastupila smrt jednog ili više lica, počinioci će se sankcionisati kaznom zatvora u trajanju od dvije do 12 godina”, naveo je Bošković.

On je istakao da je Uprava policije maksimalno pojačala aktivnosti na terenu u cilju sprječavanja širenja koronavirusa u Crnoj Gori i da su, u tom smislu, svi kapacitet, operativni i uniformisani, stavljeni na raspolaganje.

Bošković je rekao da je Uprava policije u okviru potražne službe formirala poseban kanal koji omogućava lakše postupanje policijskih službenika, i da su u taj kanal su uneseni svi podaci o osobama kojima je određena mjera samoizolacije.

“U narednom periodu nastavljamo ove aktivnosti, a u saradnji sa tužilačkom organizacijom maksimalno ćemo se truditi da sva lica budu sankcionisana zbog nepoštovanja privremenih mjera”, poručio je Bošković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.