Priština traži istragu protiv igumana Save Janjića zbog ratnog zločina?!

2

Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine saopštio je da bi protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića trebalo pokrenuti istragu zbog ratnih zločina, prenosi Reporteri.

Prema tom savjetu, Savu Janjića treba istražiti zbog njegove “uloge prije i tokom rata na Kosovu, zbog civila zatočenih u manastiru Dečani”, zbog čega, smatraju, on snosi glavnu odgovornost.

– Prema izjavama svjedoka, po završetku rata u manastiru Dečani, pored raspoređivanja paravojnih formacija i redovnih srpskih snaga, Albanci su držani kao taoci. Manastir Dečani pretvoren je u vojnu bazu u kojoj se dijelilo oružje mobilisanim Srbima – navedeno je u saopštenju.

Očigledno nezadovoljni upozorenjima koje iguman Sava često upućuje zbog ugroženosti SPC na Kosovu i Metohiji, iz Savjeta za ljudska prava insistiraju da se sprovede “istraga o manastiru Dečani i mogućoj umiješanosti Save Janjića u kršenje ratnih zakona i humanitarnog prava”.

– Posle 21 godine od završetka rata, reći da je manastir Dečani ugrožen je besmislica. Sava Janjić sada se žali da kosovski Albanci i institucije ugrožavaju manastir Dečani. U međuvremenu ne sprovodi međunarodne sporazume, poput odluka Ustavnog suda, ne prihvata kosovske institucije i (tzv.) državu Kosovo, a odluke sudova prihvata selektivno – navedeno je u saopštenju te organizacije.

Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda je istakao da manastir Dečani ne samo da “nije ugrožen od Albanaca ili kosovskih institucija, već i prema Ahtisarijevom planu i važećim zakonima uživa ekstrateritorijalni status”.

– Pravo na ispovijedanje religije na (tzv.) Kosovu regulisano je Zakonom o vjerskim slobodama i pravima i, s tim u vezi, (tzv.) Kosovo je ispred mnogih zemalja u regionu. Poslednjih godina međuetnički incidenti naglo su opali, pa su neistinite tvrdnje Save Janjića i Srbije da su Srbi na (tzv.) Kosovu ugroženi, da se pljačkaju pravoslavne crkve. Iguman Sava Janjić, umjesto da se bavi verskim i duhovnim pitanjima, širi lažne vijesti i dirigent je srpske propagande na (tzv.) Kosovu – kaže se u saopštenju.

Savjet navodi da Sava Janjić “pretvara manastir Dečani u ambasadu Srbije i u propagandni centar“.

– Sava Janjić ima grižu savijesti iz prošlosti, stoga je 100 odsto u službi srpske politike, šteti međunacionalnim odnosima i Srbima, koji su integrisani ili žele da budu integrisani, u sve sfere života na (tzv.) Kosovu – kaže se u saopštenju koje prenosi Reporteri.

(Kosovo onlajn)

2 Comments
 1. Kontra revolucija komentariše

  Budu li to pokrenuli izgubice i ono malo solidarstva sa zapada !.
  Dosad du kod svojih zaštitnika dosta kredibiliteta izgubili !.
  Samo nek tako dalje nastave, ništs bolje ne moze pokazati njihovo pravo zlocinacko lice !.

 2. Mrce komentariše

  Zločinci spc arlauču ki zvjerad?

  2
  3
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.