Previranja u DPS-u, Duško Marković gubi moć: Đukanović i Roćen preuzeli kontrolu diplomatije!

Previranja u DPS-u, Duško Marković gubi moć: Đukanović i Roćen preuzeli kontrolu diplomatije!

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov savjetnik milan Roćen preuzeli su potpunu kontrolu nad crnogorskom diplomatijom i zadali prvi veći udarac ekipi premijera Duška Markovića, otkriva Borba. Sukob koji tinja već izvjesno vrijeme unutar DPS-a, polako, ali sigurno izlazi na vidjelo, a Đukanovićeva ekipa polako slabi pozicije Markovića
Poslednji udarac, premijer Marković je doživio prije par dana kada je došlo do imenovanja ambasadora u Njemačkoj i Poljskoj. Upravo imenovanje bivše službenice Ministarstva vanjskih poslova Vera Kuliš Joličić da bude ambasadorka u Njemačkoj, a bivši ministar zdravlja Budimir Šegrt u Poljskoj, pokazalo je da Vlada iz sjenke Mila Đukanović drži sve konce u svojim rukama.

Kuliš Joličić i Šegrt važe za kadrove Đukanovića, i jasno je da je od Milana Roćena i krenuo predlog za njihovo imenovanje. Kako je Borba već pisala, Roćen je u paralelnoj Vladi koju je oformio Đukanović u svom kabinetu glavni za diolomatiju. Upravo ovi predlozi su pokazali da se aktuelni ministar inostranih poslova Srđan Darmanović više i ne pita u svim resoru već da je centar odlučivanja u Đukanovićevom kabinetu.

Takođe, jasna je namjera da Đukanović u Njemačkoj postavi svoj kadar jer je to jedina zemlja koja njega kao predjednika ili premijera Crne Gore nikada nije ugostila. Javna je tajna da Đukanović tamo nikad nije bio omiljen i da su tamošnje vlasti prvo igrale na kartu Igora Lukšića (upravo podrška Njemačke mu je došla političke glave) i Duška Markovića. Đukanović sada želi da na mjesto ambasadora ima svoj kadar koji mu je odan, kako bi kontrolisao bar neke procese.

Dovođenjem provjerenih kadrova, Đukanović, o čemu je Borba već pisala, želio je da formira svojevrsnu Vladu u sjenci, što je i uradio a čime je smanjio uticaj premijera Duška Markovića i njegovih ministara u društvenom životu Crne Gore.

Za glavnog savjetnika za ekonomska pitanja u kabinetu Mila Đukanovića, o čemu je takođe Borba prva pisala, imenovan je Mlađan Dinkić, bivši guverner banke Srbije i tamošnji ministar finansija. Upravo su Dinkić i Roćen dva ključna čovjeka Mila Đukanovića.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *