Pretresi u Beogradu: Crnogorski državljanin dio međunarodne kriminalne grupe

0

Crnogorski državljanin M.D. (60) uhаpšen je u Švаjcаrskoj u okviru međunarodne akcije “Familia”.

Kako je saopšteno iz MUP-a Srbije, pretresom iznаjmljenih stаnovа koje je državljanin Crne Gore koristio u Beogrаdu policijа je pronаšlа i zаplijenilа veću količinu novcа rаzličitih vаlutа i аpoenа, аutomobil “аudi A8”, 10 luksuznih ručnih sаtovа, fаlsifikovаnа dokumentа, četiri pištoljа, prigušivаč, devet mobilnih telefonа i mаnju količinu mаrihuаne.

U međunarodnoj kriminalističkoj akciji “Familia” u Evropi i Aziji je uhapšeno 16 osoba, a zaplijenjeno više od tone kokaina i dva miliona evra u gotovini.

Hrvatski MUP ranije je saopštio da je akcija, koja je počela krajem 2017, bila dio šire evropske strategije protiv zapadno-balkanske mreže organizovanog kriminala, takozvanog Balkanskog kartela.

U akciji su uz Hrvatsku, koja je koordinisala akcijom, učestvovale policije Srbije, Češke, Slovenije, Francuske, Italije i Hong Konga.

Od 16 uhapšenih, 11 ih je uhapšeno u Hrvatskoj, Srbiji, Češkoj i Švajcarskoj, a pet osoba u Hong Kongu.

Kriminalističko istraživanje je počelo krajem 2017. na inicijativu hrvatske policije, a na osnovu brojnih prikupljenih informacija o krijumčarenju kokaina iz Južne Amerike u države Evrope, uključujući i Hrvatsku.

Saopšteno je da je identifikovana dobro organizovana grupa, dio takozvanog Balkanskog kartela, sa pripadnicima iz mnogih država EU i svijeta.

Oni su se bavili prekookeanskim krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Aziju, kao i pranjem novca dobijenog krijumčarenjem.

Istraživanje je od početka imalo snažnu podršku međunarodnih agencija za sprovođenje zakona kao što su Europol, DEA i Fronteks.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.