Preminuo Franc Bekenbauer

0

Jedan od najboljih fudbalera, trenera i funkcionera svih vremena, Franc Bekenbauer, preminuo je u 78. godini.

Legendarni as Bajerna, kasnije i šef struke tog kluba, selektor Bjemačke i predsjednik Bavaraca u posljednje vrijeme se povukao iz javnosti, jer je bio bolestan.

Koliko je bio veliki, najbolje je govorio njegov nadimak – Kajzer, tj. car.

Osvojio je Mundijal i kao igrač i kao selektor, a sa Bajernom je tri puta bio najbolji u Kupu šampiona kao igrač i jednom u UEFA kupu kao trener.

Bio je predsjednik Bajerna od 1994. to 2009. godine, kada je postao počasni predsjednik.

Bekenbauer je bio i na čelu Organizacionog komiteta Mundijala u Njemačkoj 2006, predsjednik Nadzornog odbora Bajerna, član Izvršnog odbora i potpredsjednik Fudbalskog saveza Njemačke, član IO Fife…

Prvi je defanzivac u istoriji koji je osvojio Zlatnu loptu i jedini od trojice (uz njega još Matijas Zamer i Fabio Kanavaro) sa dva najveća priznanja – 1972. i 1976. godine.

Karijeru je posveio Bajernu, za koji je igrao od 1964. do 1977. i bio ključna figura u stvaranju velikana kakvim ga sada znamo.

Iz Minhena je otišao u Njujork Kosmos, gdje je kratko igrao i sa Peleom, i tri puta osvojio NASL, preteču MLS lige.

U Njemačku se vratio 1980. i osvojio titulu sa Hamburgerom 1982, a godinu kasnije je završio karijeru u Kosmosu.

U dresu reprezentacije Njemačke je osvojio Mundijal 1974, igrao finale 1966. i osvojio bronzu 1970.

Sa „elfom” je bio prvak Evrope 1972, a četiri godine kasnije je kao kapiten u finalu poražen od Čehoslovačke u Beogradu najčuvenijim penalom u istoriji fudbala, koji je dobio nadimak od po svom izvođaču – Antoninu Panenki.

Bijela tačka mu se posrećila 1990. u Rimu, kada je Andreas Breme iz penala u 85. minutu donio Njemačkoj Zlatnu boginju u finalu sa Argentinom.

(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.