Mladen Mikijelj

PREMIJER vs SVJETSKA BANKA

0

Piše: Fidelity Consulting

Jedan čovjek, vrli predsjednik Vlade Crne Gore, neuobičajeno se hrabro suprotstavio armiji od preko 10.000 zaposlenih u Svjetskoj banci.

Naime, juče je naš predsjednik Vlade izjavio da će u Crnoj Gori za četiri godine (do 2028. godine), prosječna plata biti veća od prosječne plate u EU. Naravno, po starom dobrom običaju, nije pružio obrazloženje kako će to da se uradi; rekao bi čovjek da nema vremena za detalje i da ga sve to smara.

Sa druge strane, prošle godine je ekipa iz Svjetske banke rekla da nam treba 40 godina da dostignemo prosjek EU. Tako, tako: 40 godina nasuprot premijerove 4 godine.
Inače, prosječna mjesečna neto plata u EU (2022. godina) iznosi 2.178 eura, dok je danas u Crnoj Gori prosječna neto plata 821 eura što je preko 2,5 puta manje od EU prosjeka.

Pa kome je vjerovati? Predsjedniku Vlade koji u sekundi iz rukava izbaca cifre kao da su zečevi iz šešira/ovce dok pasu vutra ili pak timu Svjetske banke, koji je uradio bezboj analiza kako bi došli do zaključka koji je prošao nekoliko nivoa kontrola i odobravanja prije nego je objavljen?

Stoga, jedva čekamo Fisklanu strategiju za period 2024 – 2027. godine, u kojoj će da se obrazloži i ovo povećanje prosječnih plata na prosjek EU.

A možda je ovo, pazite sad, EVROPA SAD 3?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.