Premijer ugostio zvanice: O svemu pričao, ćutao o „državnom udaru“ i o ubistvima

0

Premijer Duško Marković ocijenio je da je članstvo u NATO-u najvažnije dostignuće naše zemlje u 2017. godini, da je i pored toga Crna Gora u protekloj godini ostvarila krupne iskorake, da je zavrijedila snažno povjerenje međunarodnih finansijskih institucija što je osnova za ostvarenje glavnog zadatka ove Vlade – stvaranja uslova za obezbjeđivanje boljeg života građana čemu će Vlada biti beskompromisno posvećena i u narednoj godini. Na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za visoke predstavnike zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, političkog, privrednog, kulturnog i javnog života i za diplomatski kor ni riječ nije rekao o obračunima klanova, surovim likvidacijama, bombaškim napadima. Marković je, valjda svjesan fijaska koji je doživjela afera „državni udar“, tu temu zaobišao u velikom luku, kao i da se nije desila Očigledno je da je i sam Markoviuć uvidio da da je to bila samo loše režirana predstava koja je trebala u datom momentu da posluži kao batina u rukama režima protiv Demokratskog fronta.
“Već sam više puta naglašavao da smo u 2017. ostvarili krupne iskorake na planu međunarodne afirmacije naše države. Crna Gora do juna ove godine i Crna Gora nakon sticanja punopravnog članstva u NATO savezu – nije, niti će ikada više biti ista priča. U istorijskoj ravni, pripadnost Sjevernoatlantskoj alijansi garantuje dugoročni mir, stabilnost i suverenitet crnogorskoj državi, prvi put na tako pouzdan način, garantovan od najmoćnijih sila današnjice”, rekao je Marković.
Uvjeren je da će do kraja mandata ove Vlade doći do kraja „naše pregovore sa EU i pripremiti Crnu Goru za punopravno članstvo“. Marković je važnim ocijenio i snažno povjerenje koje je Crna Gora zavrijediila protekle godine kod međunarodnih finansijskih institucija, prije svega Svjetske banke i MMF-a te da su uz fiskalnu konsolidaciju ostvareni povećanje našeg kreditnog rejtinga i napredak na listama konkurentnosti i konačno godišnji rast ekonomije od 4,5 odsto.
“Prilika je da zahvalim ukupnoj crnogorskoj privredi, kao i onim kompanijama, pojedincima i organizacijama koje su razumjele i podržale Vladine napore. Posebno na podizanju rasta ekonomije, kao i na planu suzbijanja sive ekonomije i striktnog poštovanja i izvršavanja obaveza iz domena finansijske discipline. Na tom planu, kompromisa neće biti ni u narednoj godini. Naprotiv! Pojačaćemo naše napore da država prihoduje svaki euro koji joj pripada, sa uvjerenjem da na taj način činimo i najveću uslugu upravo onim privrednim subjektima koji svoje poslovanje zasnivaju na principu urednog izvršavanja obaveza prema svojoj državi“, rekao je premijer.

Govoreći o političkoj situaciji Marković je konstatovao da Vladine politike nijesu podržali i prihvatili svi.
“Iracionalni i besmisleni bojkot Parlamenta, nedemokratski odnos prema sopstvenim političkim obavezama od strane opozicionih partija – stvarao je politički ambijent kome se Vlada nije radovala. Ukazivali smo na tu besmislenost od samog početka, nudili dijalog kao put do prihvatljivih rješenja, da bi se evo nakon godinu dana najjači opozicioni blok vratio u Skupštinu. Gdje ste bili – nigdje, šta ste radili – ništa!“, istakao je Marković.
Očekuje da u narednoj godini svi budu mudriji i skloniji dijalogu i traganju za onim tačkama koje će nas približavati, a ne udaljavati.
“Da će naš angažman na javnoj političkoj sceni obilježavati kultura dijaloga i razmjena argumenata, a ne uvrjedljiva retorika, ostrašćenost i neuvažavanje ličnih i porodičnih vrijednosti. Posebno tu mislim na generaciju mlađih političara na opozicionoj sceni koji bi morali da razaznaju liniju koja dijeli oštar politički rječnik od nekulture i nevaspitanja! Da svi zajedno razumijemo šanse koje nam se, kao društvu, ukazuju u 2018. godini i na planu intenzivne evropske integracije, i na planu ubrzanog ekonomskog rasta i izvjesnih perspektiva za novim, bolje plaćenim radnim mjestima, za podizanjem ličnog standarda naših građana“, rekao je Marković.
Premijer je rekao da će Vlada u tom smislu dati svoj najveći mogući napor i doprinos.
“Nadam se da će taj zamah optimizma, koji nam je prijeko potreban i bez kojeg se jedno društvo teško i mukotrpno može kretati naprijed – biti evidentniji u narednoj godini. Da će stizati sa više strana nego u ovoj godini. Da će se, konačno, svi akteri političkog i društvenog života u Crnoj Gori na odgovoran i posvećen način odnositi prema važnim izbornim procesima koji nas čekaju u prvoj polovini naredne godine, kako bi demokratska volja građana bila jasno saopštena i opšte prihvaćena“, naveo je Marković na novogodišnjem prijemu, posebno na kraju pozdravivši naše hrabre vatrogasce i spasioce, koji su ljetos, rizikujući i sopstvene živote, širom Crne Gore činili podvige u borbi sa vatrenom stihijom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.