Premijer Slovenije: Situacija u Evropi kao pred Drugi svjetski rat

1

Premijer Slovenije Marjan Šarec uporedio je situaciju u Evropi sa onom pred izbijanje Drugog svjetskog rata, kada su evropski političari popuštali Hitleru.

Šarec je, u intervjuu agenciji AP, ocijenio da Evropska unija ubuduće mora brže i odlučnije da donosi odluke, kako bi odgovorila na velike izazove današnjice.

“Populisti u Evropi napreduju zato što umjerene stranke i političke snage nisu bile uspješne i dovoljno proaktivne u iznošenju svojih agendi. Ako samo sjediš i čekaš šta će se dogoditi, onda su populisti vrlo glasni i dobijaju mnogo političkog prostora”, rekao je Šarec u razgovoru koji prenose slovenački mediji.

“Današnji dominantni evropski političari i zvaničnici Evropske unije presporo odlučuju u novim istorijskim okolnostima. Uniji treba novo i efikasnije vođstvo, ako želi da uspješno parira talasu populizma i sve većem uticaju Rusije i Kine”, ocijenio je Šarec.

“Ako se EU raspadne, onda smo svi propali. To je vrlo brutalno, ali i istinito”, zaključio je Šarec.

Američka agencija Šareca opisuje kao bivšeg glumca i komičara koji je prošle godine uspio da formira manjinsku koalicionu vladu liberalnih i lijevih stranaka i tako spriječio da vlast osvoji bivši premijer Janez Janša, koji je na izborima nastupio sa nacionalističkom antiimigrantskom agendom, sličnom onoj mađarskog premijera Viktora Orbana.

1 Comment
  1. Starac komentariše

    Znate li kad ce ta Satanaska unija da propadne. Kad mi udjemo u nju. Al mi cemo da udjemo samo da joj nogu podmetnemo. Ona je je vec pijana i tretura se ka onaj joj Glavar Junker. I te iste godine kad nas prime, shvatice sta su primili od nas i to bez vazelina.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.