Predsjednik Jermenije odbio da imenuje novog načelnika Generalštaba

0

Predsjednik Jermenije Armen Sarkisjan odbio je da imenuje Artaka Davtjana za novog načelnika Generalštaba vojske, čiju kandidaturu je predložio premijer Nikol Pašinjan, saopštila je pres-služba šefa države.

„Predsjednik republike je vratio sa svojim primjedbama predlog premijera o imenovanju Artaka Davtjana za načelnika Generalštaba Oružanih snaga“, navodi se na sajtu predsjednika.

Ranije je Pašinjan pokrenuo proceduru imenovanja Davtjana za načelnika Generalštaba umjesto general-pukovnika Onika Gasparjana, čije nadležnosti, po tvrdnjama premijera su prestala 10. marta. Gasparjan je izjavio da će osporiti svoju smjenu pred Administrativnim sudom.

Nova politička kriza rasplamsala se u Jermeniji posle premijerovih neopreznih riječi o ruskim sistemima „Iskander“.

Zamjenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije Tiran Hačatrjan ismijao je premijera, zbog čega je smijenjen, a ubrzo nakon njega i načelniku Generalštaba Oniku Gasparjanu ponuđeno je da podnese ostavku.

Oružane snage Jermenije nakon toga su izdale saopštenje u kojem traže ostavku samog Pašinjana. Premijer je ovo ocijenio kao pokušaj prevrata i pozvao svoje pristalice da izađu na ulice. U međuvremenu, opozicija je podigla barikade i šatore u blizini parlamenta. Oni nisu raspoloženi za pregovore sa vlastima i traže ostavku premijera.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.