Predsjednik Argentine traži ostavku ministra zdravlja: Ne može vakcina preko veze

0

Argentinski predsjednik Alberto Fernandez tražio je ostavku ministra zdravlja Ginesa Gonzalesa Garsije.

Razlog za to su medijski izveštaji da su ljudi koristili veze da bi dobili pristup vakcinama protiv COVID 19 infekcije, potvrdili su Rojtersu povjerljivi izvori u argentinskoj administraciji.

Agencija prenosi i da je argentinski predsjednik zatražio ostavku ministra Garsije nakon javnih optužbi da je barem deset osoba primilo vakcinu ne poštujući redovnu proceduru, a među njima je bio i poznati stariji novinar Horacio Verbitski koji je izjavio da je vakcinisan nakon što je direktno razgovarao sa ministrom.

“Nazvao sam svog starog prijatelja Ginesa Gonzaleza Garsiju i on mi je rekao da odem u bolnicu Posadas po vakcinu”, rekao je Verbitski u razgovoru za jednu lokalnu radio stanicu, prenosi B92.

Lokalni mediji izvještavali su o više slučajeva vakcinacije političara i drugih lica koji nijesu bila u prioritetnim grupama. Dva izvora u predsjednikovom kabinetu potvrdila su nezvanično Rojtersu izvještaje medija da je predsjednik zbog toga zatražio Garsijinu ostavku, ali nijesu mogli da imenuju njegovog nasljednika, a argentinsko ministarstvo zdravlja nije odmah odgovorilo na zahtjev agencije za komentar.

Od decembra Argentina koristi rusku vakcinu Sputnjik V za prioritetnu imunizaciju zdravstvenih radnika u crvenim zonama , a zemlja je ove nedjelje počela da vakciniše i neke osobe starije od 70 godina, ali uz obavezno zakazivanje i poštovanje procedure koja prvo podrazumijeva registraciju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.