Predraga Drecuna, eksperta od Novakove lijeve ruke, posadiše u fotelju predsjednika Borda direktora IRF-A!

0

Piše: Dr Momčilo D. Pejović

Svemogući i (do)sada po ko zna koji put (re)aktivirani Predrag Drecun, sadašnji ekonomski analitičar, a bivši (ne)istrošeni politički kadar nekadašnje Narodne stranke, ekspert za ekonomska pitanja u vrijeme lidera te stranke, odavno politički pokojnog i sada fizički već umrlog Novaka Kilibarde!

I dalje se namješta ili ga ufuravaju neke političke i stručno-naučne sile u raznorazne odbore, savjete, bordove direktora i ko zna sve koje još javno-(po)tajne društveno-političke i stručno-ekspertske, a moguće i naučne komisije koje mu, vjerujem, nijesu strane, jer ga je još odavno njegov politički lider Novak prije vremena političke koalicione strahovlade njihove sa D(r)PS-ovcama proglasio za eksperta koji „bi mogao voditi državu“, naravno sa njegovim političkim drugarom i ekspertom od desne Novakove ruke za pravna pitanja i pravnu nauku Draganom Šoćem, bivšim ministrom pravde, neizostavno! Tako je i bilo u jedno njihovo političko pero, kada se (s)lizahu odnosno ujediniše sa onim koga nazivahu lopovom i od koga tražiše pare u sred crnogorske Skupštine i parlamenta!

Ima li radnoga mjesta njemu prihvatljivog i visokog položaja državnoga sa kojim se takav ekspert ne bi u koštac uhvatio i prihavtio da ga barem u punom jednom mandatu ne obavlja? Odgovor je jasan i na njega ni trena nećemo čekati, jer se sam pokazuje činom pominjanja imena takvoga lika od finansijskog eksperta iz nekadašnje Narodne stranke i (u)dijeljene mu titule od lidera te davno prohujale stranke.

To je tako i ne može drugojače, već „Kako se ko rodi“, kažu ili kako te UDB-a postavi! Prizna(de) tadašnji lider Narodne stranke Novak Kilibarda da je njegovu stranku formirala tadašnja sve(sa)znajuća, zastrašujuća i moćna crnogorska i jugoslovenska državna služba, koja je imala zadatak da „otkriva – pronalazi, hapsi i etiketira narodne i državne neprijatelje“! A danas više toga nema odnosno ima, ali u mnogo suptilnijem obliku i mnogostruko većem obimu u ljudstvu kao resursu i tehnici obaške!

A šta sve u „zemlji čuda Crnoj Gori“ desiti se neće, izmisliti ili nakalemiti, pa nemoguće postati i biti stvarno i moguće odnosno to je zakon crnogorske političke svakodnevice koji djeluje izvan zdravoga, normalnog, uma i razuma, pa ni fizika tu ne pomaže! I na vrbi grožđe ima da rodi, jer takvi su nekadašnji eksperti iz Narodne stranke i njenoga političkoga lidera Novaka Kilibarde!

 Možda je čovjek nužden i bez posla, po star(ij)e dane, iako prima „zaslužnu“ državnu penziju visokih primanja!? Treba mu učinjeti da se zaposli sa punim radnim vremenom! I, naravno, bez (re)aktiviranja političke odnosno stranačke djelatnosti ako je moguće, mada se i on kao i njegov drugar, desna ruka Novaka Kilibarde, obojica javno odrekli daljeg političkog angažmana odnosno objesili su političke – stranačke rukavice o klin, skoro će decenija!  Ma, ko o tome misli ili pamti, jer ljudi posebno političari tokom svoga radnoga vijeka toliko toga (iz)reču pa i zakunu se dajući riječ Bogu ili u kam zatuču, da se nikad ne zasite odnosno nađu izgovor da su to iz hobija rekli kao što je njihov nekadašnji lider Narodne stranke, sada već i fizički pokojni prof. dr Novak Kilibarda, rekao da mu je „politika hobi“ njome se iz hobija bavio!

A sada ta mladika od eksperta za finansije odnosno „emeritus“ ekonomske analitike, struke i nauke, kao lijeva Novakova ruka, rekli bi šereti, hoće da pokuša još jedanput da pokaže svu ekspertsku raskoš od finasnijskog znanja i poznavanja kao u vremenu kada su on i njegov politički lider i drugar odnosno desna ekspertska Novakova ruka unaprijedili finansije njihove Narodne stranke koju je jedno dobro vrijeme izdašno pomagao Vojin Lazarević, dato po ispovijesti i priznanju ličnom od Novaka Kilibarde, dajući im šakom i kapom marke u koje niko nije mogao imati uvid sem njih trojica i davalac odnosno donator? Sve su to njih trojica brižljivo sabirali kako su znali i umjeli i kako je to bilo po „pravilima usmenog dogovora“ i prihodovanje iz ruke u ruku, po principu „jedna tebi jedna njemu i tvom drugaru, a Novaku sve ostalo“! Da li neko od njih živih misli da je sve zaboravljeno, a ostalo je mnogo toga zapisano, makar od mene i moga pisanja kao istoričara!

Naravno da nemam namjeru trošiti riječi na Nokovog eksperta ekonomske profilacije i moći, znanja i poznavanja svih vidova ekonomske struke i nauke. Međutim, moram to reći, jer sam izazvan njegovim imenovanjem za predsjednika Borda direktora u IRF- u, od strane premijera 44. Vlade crnogorske, kao spasonosno rješenje koje će taj ekspert nakalemiti svojom stručnošću i postaviti na visok naučni nivo! Njegovo bogato radno i političko iskustvo pokriveno sa brojnim funkcijama visokih državnih dužnosti sve biće usmjereno u cilju unapređenja te značajne državne fondacija, pa se može desiti da crnogorski BDP poraste kao u Prvoj banci ili čak nestane kao finsijsko knjigovodstvo u Narodnoj stranci i nikome ništa, a on izađe iz svega toga kao „ni luk jeo nit’ luk mirisao.

Ne bih htio da odužim, jer sam siguran da toga eksperta od finansijskog brenda poznajete makar kao političara, pa će vam sve biti izvjesno i odviše jasno o kakvoj se gromadi stručnosti tu radi i kako se ta osoba decenijama namješta  iz jednog odbora u drugi, sa jednog predsjedničkog mjesta na drugo i svuda je jednako (za)pažen kao najveći stručnjak! A koliko znam nije napisao iz ekonomske struke ni jednu knjigu, niti jedan priznati i poznati stručni članak na osnovu kojega bi referentan bio kao ekonomski ekspert!  A možda je meni promaklo to njegovo naučno i stručno pisanje ili nijesam dobro pročitao sve njegove stručne radove kojih ne bijaše u njegovoj biografiji!?

Teško je nabrojati sve funkcije odnosno radna mjesta bolje reći angžmane direktorske,  predsjedničke ili uredničke pa je bolje reći ili nabrojati mjesta gdje sve nije bio radno aktivan odnosno angažovan, makar to bio i Šahovski savez Crne Gore ili urednik glavni i odgovorni štampanog medija Publika odnosno Repulika i tako dalje i tome slično. Samo je još trebalo, mada ima kada, jer se još nije primakao sedmoj deceniji životne dobi da bude Direktor CBCG ili opet da bude neki ministar pa to bilo i za turizam ili ekologiju. Ima vremena, jer je još u prvoj polovini sedme decenije njegove neiscrpne životne dobi! Tek sada stasava kao stručnjak i finansijski ekspert I nadmašio je sebe kao dnevno-ekonomskog analitičara crnogorskog.

Njegov me izbor odnosno namještenje isprovocira te na brzinu prelistah jednu moju knjigu u elektronskoj verziji od bliu 300 stranica, pod naslovom „Novak Kilibarda u totalu i svome ogledalu“, davno postavljena na internetu, gdje sam se dotaknuo Noka i obojice njegovih eksperata sa desne u lijeve strane i posebno se osvrnuo na mjesta gdje su u crnogorskoj Skupstini ili parlamentu uzvikivali, „Gdje su pare, gospodo, vratite pare“! Isti taj trio iz političkog establišmenta Narodne stranke jedva je dočekao da ih taj isti  tadašnji premijer i predsjenik Milo, koga su nazivali lopovom i čijoj strancu dadoše pravo ime D(R)PS sistem pođoše pod njegov tabor i postadoše političke sluge za jednokratnu upotrebu! Ali, to je bio njihov izbor politički i dobitna kombinacija da uđu u pare koje su tražili u Skupštini-parlamentum i od tada zaćutaše,  jer svi izgledi su da otkriše narodno blago i za to dobiše ministarske fotelje! Lijeva ruka ekspertska Novakova nastavi i dalje da se aktivno angažuje na planu ekonomske analitike, finansija, budžeta državnoga i tako, pa kao takav evo i dan danas dogura do jakog i moćnog finansijskog resurska i mjesta u IRF-u.

Ma, treba tako gladnoga nahraniti, nezasitom doliti, prepuniti, nezaposlenoga zaposliti, politički nezreloga (re)aktivirati, i ispuniti mu sve želje koje nije uspio u Narodnoj stranci ostvariti. Takvom ekspertu treba podići i spomenik za života, jer ne treba čekati da biološki sat odradi svoje!? Zadužio jeste Crnu Goru i sve one njegove političke drugare iz Narodne stranke!  Ako se on nije namijenjao radnih mesta i visokih javnih pozicija radnih onda nije niko u Crnoj Gori! Moguće je da su mu jedini konkurenti Migo Stijepović, biši gradonačelnik Podgorice, bivši ministar, i mr Predrag Bošković za koje bih trebao izdvojiti cijelu jedno stranicu da bih mogao pobrojati sve njihove resore, članstva, odbore, ministarstva itd., koje su tokom njihovoga političkoga života pokrivali!

Ako se Predrag Drecun, bivši član Narodne stranke na visokoj političkoj funkciji u rukovodstvu njenom nije zasitio predsjedničkih mjesta i funkcija u raznoraznim odborima, savetima, mjestima izvršnog direktora, upravnika itd i tsl., onda nije i neće niko od njegove ekonomske struke, a po strani političke funkcije i ministrovanja! Da li ta i takva osoba ima i malo saosećanja da ustupi nekome radno mjesto, pruži šansu mladom i stručnom kadru da se zaposli i napreduje u struci? Nije valjda da takav ekspert poput Predraga Drecuna misli da je jedini samozvani stručnjak i istrošeni politički kadar nekadašnje Narodne stranke koji i sada umišlja da će spasiti Crnu Goru i za svoga mandata enormno uvećati njen ekonomski  rast!

Sigurno da je umislio da Crna Gora bez njega takvoga kao stručnjaka ne može pa unovčava svoj iskustvo, stečeno znanje i neko davno već naučno i prevaziđeno, a politički odavno odbačeno i sve debelo naplaćuje, jer čovjek je tek stasao i hoće unučad da (po)zapošljava!

Dokle će oni koji imaju jednog dva ili tri člana nezaposlena u porodice da godinama čekaju posao, jer im takvi poput P. Drecuna penzioneri i stručnjaci propali, i ujedno istrošeni političari bivši, pokrivaju sva radna mjesta? A možda jednoga dana u nekoj budućoj ili rekonstruisanoj vladi postane i ministar, makar bez portfelja!

Nastavlja se sa popunjavanjem bivših političkih kadrova od propalih stranačkih,  samoproglašenih ili darovanih političkih eksperata, nabiguza, izlizanih, izbušenih i ofanjalih političkih tranjoguza, političkih otirača, političara bivših koji peru biografije sopstvene i onih za koje su u jednokratnoj upotrebi, neostvarenih ličnosti, nezajažljivih psihopata, umišljenih tipova i tako dalje?

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.