Predrag Vukojević godinama bježao od pravde: Ratni zločinac i švercer droge se krio u Baru

0

Šapčanin Predrag Vukojević, zvani Madžo, bivši pripadnik paravojne formacije „Šakali“, koji se sumnjiči da je 1999. godine u selu Ljubenić na Kosovu učestvovao u ubistvu 46 albanskih civila, godinama se skrivao u Baru. On je imao falsifikovana dokumenta na ime jednog državljanina Srbije, na osnovu kojih se nesmetano kretao. Vukojević je slučajno uhapšen, jer je zatečen u krivolovu, pa je utvrđeno da posjeduje lažna dokumenta, a daljom provjerom je utvrđen njegov pravi identitet.
Tužilaštvo za ratne zločine za Vukojevićem je tragalo zbog zločina počinjenih u Ljubeniću 1. aprila 1999. godine, kada je ubijeno 46 albanskih civila, a ranjeno 11. Prethodno, 2014. godine tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv trojice bivših pripadnika JNA: Vladana Krstovića, Lazara Pavlovića i Milana Ivanovića, kao i potjernice za Vukojevićem i Nenadom Lekićem, za kog se vjerovalo da se krije u Švedskoj.
Suđenje za masakr u Ljubeniću traje pred Višim sudom u Beogradu zajedno sa procesom protiv okrivljenih za ubistva albanskih civila u drugim selima na KiM, poput Ćuške i Pavljana, koji su se dogodili takođe u proljeće 1999. Grupa okrivljenih je najprije osuđena na ukupno 106 godina zatvora za ubistvo najmanje 118 albanskih civila.
Za Vukojevićem je bila raspisana i Interpolova potjernica radi izdržavanja kazne zatvora od sedam godina zbog počinjenih krivičnih djela trgovina drogom i teška krađa.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.