Predrag Mijatović kažnjen zbog finansijskih malverzacija

0

Legendarni crnogorski fudbaler i bivši sportski direktor Real Madrida, Predrag Mijatović kažnjen je od strane Poreske uprave Španije, jer nije prijavljivao tačne iznose prihoda i drugih sredstava koja je dobio od različitih agenata tokom posredovanja u transferima, ali u periodu pošto je napustio funkciju u „kraljevskom klubu“, tvrdi madridski list „Periodiko“, a prenosi „Nova“.

Mijatović je tvrdio da po napuštanju Reala nije radio kao posrednik u transferima, ali su inspektori iznijeli dokaze da su mu razni agenti plaćali za usluge u kešu i u vidu kompenzacija.

Samo za 2012. na osnovu poreza na prihod, ako Vrhovni sud kao posljednja instanca u žalbenom postupku potvrdi presudu, iznos kazne i dugovanja biće 285.000 eura.

Presuda je donijeta 22. decembra prošle godine, ali su novinari „Periodika“ tek sada dobili uvid u nju.

Španski list piše da je Mijatović netačne iznose predstavljao kroz obračune i da su nadležni organi uočili značajne nepravilnosti tokom provjera papira.

Poreska uprava je otkrila i nezakonite pozajmice. Mijatović je, prema navodima „Periodika“, izvukao milion eura iz dvije kompanije u Švajcarskoj koje su u njegovom vlasništvu, iako vlasti u Španiji nisu znale da one postoje. Tako je finansirao poslove koje je imao u Španiji, a preko tih kompanija je, navodno, kupio kuću u La Moralehi, bogatom dijelu Madrida.

Vrhovni sud pravde podržao je zaključke do kojih je došla Poreska uprava detaljnom istragom, čak se govori i o “simulaciji“ zajma do milion i po eura od agenta koji je orbitirao u madridskom okruženju tokom posljednje dvije decenije.

U pitanju je, kako navodi „Periodiko“, Vlado Lemić, srpski agent i bivši fudbaler koji je sa Mijatovićem imao poslovne kontakte u vrijeme dok je ovaj bio sportski direktor Real Madrida. Rezultat tog poslovnog odnosa, kaže se, dalje su transferi Rojstona Drentea 2007. godine za 14 miliona eura i Klasa Jana Huntelara dvije godine kasnije za 27 miliona eura.

“Novac dolazi od gospodina Lemića do gospodina Mijatovića i niko od njih nije na adekvatan način pratio taj proces, koji je za četiri godine dostigao sume od 800.000 do 1.500.000 eura“, piše u zaključku inspektora, koji naglašavaju da tokom 2011. i 2012. godine visina isplata “varirala“, mada su kasnije iste bile isplaćivane u tačno određeno vrijeme.

Sud je tako ukazao i na to da su obojica znali šta se dešava, jer sve bile organizovane redovne tromjesečne isplate koje idu preko 50.000 eura i bile su podijeljene u djelove direktno Mijatoviću i njegovim firmama kako bi se izbjegla kontrola Banke Španije. Zašto nadležni organi smatraju da su bile simulirane pozajmice, piše dalje da nije bilo nikakvih kamata, a sve troškove transakcija je snosio onaj koji je novac prenosio na drugog.

U septembru prošle godine, „El Konfidensijal“ je objavio da se na aukciji našla Mijatovićeva kuća u Marbelji vrijedna 613.400 eura. Razlog toga je da se namiri dug koji je nekadašnji fudbaler imao prema Poreskoj upravi, koja je procijenila njegovu nekretninu, u luksuznom dijelu Marbelje na 360.449, što je skoro upola manje novca. Nekoliko sati prije kraja roka, Mijatović je platio Poreskoj upravi traženu sumu novca, kako njegova kuća ne bi bila prodata za 206.000 eura, što je u tom trenutku bila najviša ponuda.

Taj dug, kako tvrdi pomenuti sajt, vezan je za poreski dug iz 2011, odnosno iz godine prije slučaja koji se našao na dnevnom redu Vrhovnog suda pravde u Madridu. Izvori iz Poreske uprave potvrdili su „Periodiku“ da je Mijatović “stari poznanik“ iste. Još 2017. godine je bio optužen za pronevjeru 603.000 eura, zbog čega su mu nadležni organi prijetili da će mu oduzeti vilu u Mihasu, kako bi se otplatili dugovi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.