PREDJSEDNIČE HITNO POSJETI LOGOPEDA

0

Piše: dr Petar Milatović Ostroški

Dragi rođače, predsjedniče Crne Gore, poslije tvog večerašnjeg televizijskog intervjua, moram da ti uputim najdobronamjerniji savjet. Hitno posjeti logopeda, stručnjaka koji se bavi prevencijom, dijagnosticiranjem i tretmanom poremećaja ljudske komunikacije.

Zamoli ga da ti odredi logopedsku terapiju koja podrazumijeva odvikavanje od loših govornih navika i ta terapija podrazumijeva sticanje pravilnih govorno-jezičkih modela.

Uspio si da me mnogo puta večeras šokiraš u toku tvog televizijskog intervjua. Naime, poslije skoro svake druge, ili treće riječi, koristio si nesuvislu poštapalicu, ubačeni glas „aaaa“, što mi nedvosmisleno potvrđuje da nisi savladao osnovne retoričke pojmove koji se podrazumijevaju ako govornik želi da mu izlaganje bude koncizno, precizno i originalno.

Umjesto toga ti si, veseli rođače, sa ubačenim glasom „aaaa“ dokazao da si u izlaganju konfuzan, neprecizan i najmanje originalan, a to se ne cijeni u Crnoj Gori u kojoj žive ljudi koji u riječ smjeste sve što imaju.

Imajući ovo u vidu jasno je, veseli rođače, da nemaš ni minimum znanja iz govorništva. Da je ovo tačno potrudio si se sam u toku intervjua koristeći pleonazme, na primjer „ja mislim“, što je sasvim pogrešno jer je lična znamjenica sasvim nepotrebna. Zar ni to ne znaš đače i studentu generacije?

Da te poduči tvoj stariji i iskusniji rođak. Pleonazam se određuje kao učestalo ponavljanje suvišnog, prekomjernog za prenos leksičkog i gramatičkog značenja iskaza.

Očigledno je da si i kao đak generacije i kao student generacije preskočio: fonetiku, fonologiju morfologiju, sintaksu, semantiku, stilistiku, leksikologiju i pragmatiku, pa se s pravom pitam, ako si bio đak i student generacije, nije li to bila era degenaracije, pa shodno tome mogu da prihvatim da takva lingvistička neznalica bude đak i student generacije u eri degeneracije.

Mudri narod kaže da se čovjek uči dok je živ, pa imajući to u vidu iskreno ti preporučujem da se upoznaš sa lapidarnim mislima najpoznatijih lingvista: Aleksandra Belića, Pavla Ivića, Milke Ivić, Ivana Klajna, Mitra Pešikana i tako dalje, da te ne mučim materijom koja je za tebe špansko selo.

Na kraju, veseli rođače, prilikom televizijskog nastupa koristi jezik, a ne ruke, Rukama gestikuliraju, umjesto da govore, samo oni kojima je leksički fond siromašan. Knjigu u ruke, dragi rođače!

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.