Predavanje Muharema Bazdulja na temu „Žena modrih usana“

0

Predavanje Muharema Bazdulja na temu „Žena modrih usana“ (8. 6. 2024) možete pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

U tematskom fokusu šestog po redu predavanju iz novog ciklusa književnika Muharema Bazdulja koji nosi naziv „Knjige koje vam mogu promijeniti život” jeste poetska knjiga Ane Ahmatove „Pesme” objavljena 1958. godine. Lajtmotiv predavanja dat je u samom naslovu, a riječ je o frazi „žena modrih usana” koju Bazdulj smatra knjučnom za ovu pjesničku knjigu.

Ocjenjujući zbirku Ane Ahmatove „Pesme” iz 1958. jednom od ključnih u modernoj ruskoj poeziji, Bazdulj navodi da je u pitanju istovremeno i knjiga s jakim političkim hladnoratovskim kontekstom, umnogome paradigmatična za šestu deceniju dvadesetog vijeka.

Ana Andrejevna Ahmatova rođena je 23. juna 1889. godine u Velikoj Fontani, predgrađu Odese, u porodici inženjera Andreja Gorenka, koji nije podržavao kćerkino zanimanje za poeziju i pisanje, smatrajući da ona time sramoti porodicu. Zbog toga Ana svoje stihove nikada nije potpisivala prezimenom Gorenko, već Ahmatova, što je bilo prezime njene prabake Tatarke. Godine 1912. u tiražu od 300 primjeraka izlazi njena prva knjiga pesama pod nazivom „Veče“, koja joj donosi poštovanje čitalaca i popularnost. Pored ove, značajne su i zbirke pesama „Belo jato“, „Bokvica“, „Protok vremena“, „Brojanice“, „Anno Domini“, „Trska“.

Cijelo predavanje možete pogledati na linku:

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.