Predavanje istoričara Srđana Graovca na temu „MILOVAN MILOVANOVIĆ – BALKAN BALKANSKIM NARODIMA“

0

Predavanje istoričara Srđana Graovca na temu „MILOVAN MILOVANOVIĆ – BALKAN BALKANSKIM NARODIMA” (21. 2. 2024) možete pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra novog sada.

Milovan Milovanović, istaknuti srpski diplomata, pravnik, političar i neko ko je u na planu unutrašnje srpske politike ali i u naučnom radu postigao značajne rezultate, bio je narodni poslanik, ministar privrede, pravde, finansija, inostranih poslova i predsednik vlade Kraljevine Srbije.

– Polje na kom je postigao najveći uspeh jeste svakako diplomatija i spoljna politika Srbije, koju je vodio i kreirao od 1908. do 1912. godine. To je vreme velikih potresa sa kojima se Srbija suočavala a koju su izazvani prvo Aneksionom krizom a potom i stvaranjem Balkanskih saveza, što je predstavljalo krunu Milovanovićeve karijere. Ideja „Balkan balkanskim narodima“ bila je njegova ideja vodilja i nešto čemu je stremio i, na kraju, i uspeo da postigne – rekao je Graovac.

Model spoljne politike koju je Milovanović sprovodio, vezujući velike sile za Srbiju interesima a ne velikim i nerealnim zahtevima, predstavlja uzor koji bi i danas valjalo slediti. Zbog toga je, kako ističe Graovac, Milovanovićevo delo i njegov način rada nešto iz čega i danas može da se uči.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.