Pred Kurtijem su dva puta: Povratak u rat ili Otvoreni Balkan, konstruktivni dijalog ili sukobi

0

U inicijativi „Otvoreni Balkan“ je nebitno ko kakve tablice ima, gdje ide, gdje se ko registruje i slično. To je koncept slobodnog prometa ljudi i roba. U tom kontekstu je albanski premijer Edi Rama i rekao da Kosovo* ima dva puta – jedan je povratak u rat, a drugi način je „Otvoreni Balkan“, objašnjava politički analitičar Vladimir Dobrosavljević.

Dobrosavljević podsjeća da je opšte poznato da je Aljbin Kurti jedan od najvećih protivnika inicijative „Otvoreni Balkan“ ali je isto tako, prema njegovom mišljenju, Rama jasno stavio do znanja da ovih problema ne bi bilo da je Kosovo dio inicijative „Otvoreni Balkan“, da su stavovi nepomirljivi s obije strane i da on vidi rješenje u pomenutoj inicijativi.

„Činjenica je da su Edi Rama i Aljbin Kurti već nekoliko puta bili u raskoraku kad je riječ o Otvorenom Balkanu“, a sa druge strane jasno je da Amerikanci nisu baš zadovoljni Kurtijem po ovom pitanju s obzirom da on nije tako privilegovan u Americi kao što su to neki drugi kosovski političari“, napominje sagovornik Sputnika.

Niko ne bi gledao tablice u Open Balkanu

Kako tvrdi analitičar, iz toga se procjenjuje da Kurti za Vašington nije baš najpouzdaniji partner na terenu.

„Tako da mislim da je ova Ramina poruka više bila usmjerena ka unutrašnjoj političkoj dinamici među albanskim političkim strujama, gdje nije bilo ni za očekivati da Rama ide protiv Prištine, ali sa druge strane činjenica je da je izjavom o „Otvorenom Balkanu“ poslao poruku šta on misli o tekućem problemu Prištine i Beograda. Jer, kada bi postojao „Otvoreni Balkan“ u kome bi bila i Priština gdje je slobodan protok ljudi, robe, kapitala, ovakvi incidenti bi bili realno govoreći dio prošlosti“, uvjeren je Dobrosavljević.

Kurti je sve izolovaniji političar i u međunarodnoj areni, i međuz Albancima, i Rama zna, ističe on, da mu on sad već predstavlja ozbiljno opterećenje a ne saveznika.

„Otvoreni Balkan neće imati neku vrstu subjektiviteta, nema zajedničkih institucije, već je to sve stvar koordinacije i inicijative između zemalja i teritorija na ovom prostoru. U tom smislu u ovoj inicijativi se već sada nalaze tri države koje priznaju Kosovo. Kosovo ne bi bilo tu tretirano kao subjekt međunarodnog prava već kao prostor koji funkcioniše po pravilima inicijative „Open Balkan“ u kome postoji slobo0dan promet ljudi, robe i tako dalje. U tom trenutku bi prestalo da bude bitno i ovo o čemu smo pričali – ko kakve tablice ima, gdje ide, gdje se ko registruje i slično“, objašnjava Dobrosavljević.

Instant rješenje Amerike za albansko pitanje

Sagovornik Sputnika kaže da je Berlinska inicijativa za koju je Priština slična konceptu „Otvorenog Balkana“ a da Njemci ne gledaju baš blagonaklono na miješanje Amerike, odnosno na to što su Amerikanci preuzeli inicijativu i podržavaju Otvoreni Blakan.

„Ali Amerikanci su vrlo praktični u cijeloj ovoj priči jer znaju da nijedna država sa ovog prostora teško da će vidjeti, bar ne skoro, Evropsku unju i onda su oni u varijanti – nama je bitno da ih pacifikujemo i smanjimo mogućnost „ruskog uticaja“ na ovim prostorima, kako to oni zamišljaju, i dajte da im nešto ponudimo. Evo neka naprave svoj ekonomski prostor, neka se zajedno drže u ovim kriznim vremenima, pa tako mogu kolektivno da pristupe i evropskim fondovima“, objašnjava on.

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.