Prava traži da se ponovo održe izbori u Podgorici

Prava traži da se ponovo održe izbori u Podgorici

Maja 2018. godine Salvoljub Stijepović, tadašnji gradonačelnik Podgorice, je od Duška Kneževića, osnivača i predsjednika „Atlas grupe“ uzeo zatvoreni koverat u kom se, prema riječima Duška Kneževića u video snimku koji je dostavljen javnosti, nalazilo 97.500 evra.

“Slavoljub Stijepović je kao pravnik sa završenim pravosudnim ispitom, kao odgovorni građanin, gradonačelnik Glavnog grada, visoki funkioner političke Partije Demokratska partija socijalista (čiji je predsjednik aktuelni Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović) u trenutku prijema znao da je navedeni novčani iznos nepoznatog porijekla i bio je svjestan da je novac stečen izvršenjem krivičnog djela, za šta Duška Kneževića pravosudne institucije Crne Gore u upravo pokrenutom postupku terete. Neprijavljivanjem preuzetog novčanog iznosa u valuti koja nije u slobodnom prometu u Državi Crnoj Gori, a čiji iznos prelazi iznos od 40.000 evra, Slavoljub Stijepović je, takođe kao pravnik sa završenim pravosudnim ispitom i kao odgovoran građanin i gradonačelnik Podgorice, bio svestan da prikriva novac velike vrijednosti”, stoji u saopštenju Prave Crne Gore.

Takođe Slavoljub Stijepović je bio svjestan da je u preuzimanju novčanog iznosa od 97.500 ostvaruje obilježja krivičnog djela pranje novca iz člana 268 stav 1 i 4, budući da su u vršenju u ovog krivičnog djela učestvovala dva lica.

“Na osnovu svega navedenog, predlažem da Specijalni državni tužilac kao nadležni, zbog velike uznemirenosti javnosti objavljenim video snimkom, hitno pokrene izviđaj, odredi zadržavanje, donese naredbu o sprovođenju istrage i podigne optužnicu protiv aktera ovog snimka. Takođe pozivam Specijalnog državnog tužioca da hitno sasluša Predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića zato što je on u trenutku vršenja ovog krivičnog djela bio na čelu Demokratske partije socijalista, za čije potrebe je Slavoljub Stijepović izvršio pomenuto krivično djelo, te zbog izjave Duška Kneževića, date nakon objavljivanja snimka, da je Slavoljubu Stijepoviću dao novac po dogovoru sa Milom Đukanovićem”, stoji u prijavi koju je podnio Marko Milačić.

Sve ovo baca novo svjetlo, crno na bijelo, na izborni proces lokalnih izbora održanih u maju 2018. godine, u kojima je učestvovala i Prava Crna Gora, te predstavlja ključni dokaz da su pomenuti izbori održani u neregularnim, nefer i nekonkurentskim, konačno nedemokratskim uslovima.

“Ovim video klipom ogoljena je priroda ove vlasti ali i činjenica kako vladajuća Partija dobija izbore i kako se finansira iz novčanih sredstava sumnjivog porijekla. Zbog svega toga Prava Crna Gora poziva na ponavljanje izbora u Podgorici, za čiju neregularnost sada, nakon ovog skandaloznog snimka, imamo i egzaktne dokaze, stoji u saopštenju.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *