Pozitivni signali: NBA liga bi mogla da se vrati

Pozitivni signali: NBA liga bi mogla da se vrati

Čekajući 24. maj i odluku Evrolige o nastavku sezone, iz Sjedinjenih Američkih Država stižu vesti koje bi mogle da vrate nadu u povratak NBA košarke pre decembra.

Vlasnici NBA klubova obavili su juče video sastanak sa komesarom Lige Adamom Silverom, a dobro obavešteni novinar ESPN Adrijan Vojnarovski saznao je preko svojih izvora da su razgovori završeni u pozitivnom tonu i uz optimizam da bi takmičenje moglo da se vrati u dogledno vreme. Ohrabrujuće vesti u vreme kada je sve i dalje neizvesno…

Jedna od tema sastanka bila je smanjenje rizika od zaraze po povratku najboljih košarkaša sveta na parket, a najveći deo priče vrteo se oko toga da li bi jedan pozitivan test na COVID-19 po lansiranju takmičenja mogao da znači i njen momentalni prekid. Iz NBA lige zalažu se za to da jedan pozitivan test ne bi trebalo da znači i automatsko gašenje takmičenja, mada je Adam Silver naglasio da, ako postoji bilo kakva sumnja, ne bi trebalo da se ide tim putem… Svemu su prethodili pozitivni razgovori između čelnika NBA lige i Unije igrača, iz koje je stigao glas o želji da se nastavi sezona.

Vojnarovski se u autorskom tekstu zapitao – koliko bi pozitivnih testova poslužilo kao okidač za definitivni prekid sezone? To je nešto o čemu će se pregovarati u narednom periodu, a po postizanju dogovora stvoriće se uslovi za nastavak sezone. Sve pod jednim uslovom – da se standardizuje testiranje na virus korona među svim učesnicima takmičenja.

I dalje nema naznaka o tome da li bi se sezona nastavila od momenta u kojem je prekinuta i istom formatu, ili bi se dogodile određene promene. Na tim detaljima se još radi i pregovara, a navodno kao jedna od ideja pominje se neka vrsta turnira iz kojeg bi se izvuklo 16 timova učesnika doigravanja.

Povratak NBA košarke zavisiće umnogome i od zdravstvenog stanja u SAD. Ta zemlja je trenutno daleko ispred svih po broju zaraženih i preminulih sa 1.408.636 obolelih od COVID-19 i 83.425 koji su izgubili bitku… Zbog toga će se pažljivo pratiti stanje u zemlji, pre nego što se uopšte bude razmišljalo o povratku. O datumu eventualnog nastavka takmičenja se još ništa ne zna.

Prema sadašnjim najavama, do ponedeljka će biti otvoreno 22 od 30 trening centara klubova, što je takođe znak u smeru povratka najbolje svetske košarke.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *