“Pozdravi i čestitke”

0

piše: Saša Dr.Đurović

Odgledah „on yt“ kneževića kako odgovara na pitanja pratioca, tako pisaše, trebalo bi „pratilaca“ valjda. Osim ako mu je pratilac jedan jedini. No dobro, pratioci su pitali sve i svašta, pozdravljali, čestitali, kao nekad na poselu kakvog radija, a Dudule je odgovarao revnosno k'o da je na „poĆernici“, kako reče ona prepametna koju bih, da sam na Djukanovićevu mjestu, lansirao poluvolejem u tur jer poltroni su mu slomili vrat a eto mu prave i dodatne probleme, opet poltronisanjem.

Istine radi nije sad lako branit djukanovića, nemoguće prosto, jer nije to kao nekad dok je dps bio hermetički zatvoren sistem, tzv. sistem sardina, otvorio ih Dudule pa ih cima svako malo. Uzeo onaj mali brituvlin pa otvorio, ogladnio bio valjda šta li je, onda uzeo malo sira i paradajza i prismočio. Ok je to obrok u Crnoj Gori siromašnih.

Siromašnih duhom oduvjek a gladnih ima tome. Nije njih siromaštvo duha ni poćeralo na ulicu no svijest gladnova. Ovu priču sa kneževićem i dalje ne smatram potpuno ozbiljnom, dok god Dudule ne „izdere“ neki klip konkretan, koji komprimituje djukanovića flagrantno, u kom će „tatko nacije“ („tatko“ od kad je ljubav izmedju CG i Makedonije, Severne, postigla zenit) bit ekranizovan kao glavni akter, a glavni glumac u CG on je odavno.

Do tad je ovo ok za „otvaranje sardine“ ali za smjenu vlasti nije dovoljno. I onda me ova situacija podsjeća na onu u kojoj u Srbiji pišu peticiju nekom fuzbalerru da objavi pornić koji ima sa karleušom. E tako i Kneževića svako malo pitahu kad će novi materijali i sl. Sad će sad će, samo što nije… otprilike su bili odgovori. Imate li nešto o tom i tom? Ima, veli, nešto konkretno a nešto indirektno… pa daj Dudule da vidi sirotinja raja, da bude sita kad već nema da založi pošteno. Ne drži ih u šahu u kom su evo 30 godina sludjeni i zatucaniji nego li su inače.

Pozdravlja Dule Rogame i okolna sela podgoričko zetska, najavljuje đe će doć „na krapa“ čim sleti u Pg, a onda Dule apeluje da se protestima pridruže krivokapić and co. A neće Ranja dok dobro ne izvaga, Ranja je iskusni kalkulant. Dakle, ko to brani djukanovića? U ovakvom „slučaju“ kad je to praktično nemoguće. Brane ga oni koji moraju, koje je nečim zadužio. Eto mu je „miljo šok“ brat pa ga „brani“ kod kneževića na televiziji. Zato što nije miljo ovca, zna da je to praktično nemoguće u konkretnom slučaju ili da je potpuno nesuvisslo. A tako je jer postoje materijalni dokazi od onoga koverta djavoljeg sa bezmalo 100 iljada evradi koji je otvorio konzervu sardina.

Toliko su bili sigurni u vještinu prevare da su poslalali zlosretnoga Miga da ga privati ( pun koverat evradi) umjesto da je poslao kakvu drugaricu da ga metne u brushalter ( koverat ) ne bi nju Dudule snim'o. Dule je rodno ravnopravan. E pošto miljo, nije da neće, nego ne može, onda moraju djukanovića da brane oni koji mu duvaju u anus godinama, doduše uz golemu nadoknadu. Djuranovic, iako nekad fabrički „novinar“ u „Radoje Dakić“ koji je dijelio fabričku kancelariju sa ivanovićem „vijesti“, moguće da su jeli mesne nareske ( bili su na „ČoCi“, evidentno je, čim je tolika glad za parama) u fabričkoj menzi, Djuranovic, najmanje glup od njih, ga brani iako i sam zna, jer nije govedo baš, da je to klimavo i potpuno neubjedljivo jer je nemoguće prosto. Ali je grlata drobac, ili kako veli knežević df „kobac“, što je ona prionula toliko? Umjesto da kaže ko je dovuk'o u cg? Il da to kaže neko drugi. I zašto je dovučena u cg uopšte? Crnoj Gori ona nije bila apsolutno potrebna, ni ona ni mediokriteti slični njoj.

I nerazumljivo je zašto su mnogi napadali mentora od „drobac kobac“ ČAK i kad je bio u pravu a bilo je takvih situacija ma šta ko mislio o njemu. Kao onda kad je fotografu slomio aparat. Jer je fotograf bio instruiran, rečeno mu je iz redakcije da to može da uradi, a nije tako. Prevrtljivci i manupulanti su ga nabijedili da može da snima bilo koga ko je javna ličnost? Ma nemoj!? I onda radi podizanja tiraža i trpanja urednicima para u džep on jadan zamalo stradao, a pošten čo'jek.. No nije tema. Eto slučajnosti, kojih nema, za vrijeme boravka u Beču znao sam ponešto šta se tamo dešava u ravni koje su mi zanimljive .. sjecam se da je, bas tada tamo bila i ta „kobac drobac“…

Za čiji račun je bila, ko je i tamo dovuko? Isti onaj ko je dovuk'o i u cg? A mogla je cg bez nje lako, ništa joj ne treba. Kvalitet novinarstva s’ njom ili bez nje je identičan i glasi nula. Dakle zanat ne bi trpio. Zobli su na milove zube, davao im je, pustao ih je, sve zarad toga što su ga tetošili i branili i u nebesa dizali. E sad je došao vakat da to moraU radit a nemoguće je prosto. I onda ispadnu smješniji nego li su inače, i gluplji nego li su inače, i karikaturalniji nego li su inače kad ukrste riječi, i poglede, ukrštene kad ukrste. A djukanoviću opet, ispostava računa. To je pravilo bez izuzetka, tatko nacije u kanal a poltroni se izmigolje, malo se skrajnu, malo se na njih zaboravi a namireni! No morao je djukanović da zna, ko se okruži poltronima kao da je oženio kafansku pjevačicu, jami ili onu „cunami“ koju je knezevic df pominjao svako malo, potpuno svejedno. Možda se za cunami ne bi slao državni vazduplOhov, za jami jeste, kad bijaše u naponu snage, i sladostrašća. Nije im'o milu ko da kaže od tolikih potrona, da mu se ne zamjere, da ga ne naljute.. Pošto sam oduvjek prezirao to krdo poltrona, upozoravao sam, ne jednom. Sjećam se, kad sam upozorio „ ako ti opstanak vlade zavisi od minorne partije onog klempa ne valja ti pos'o“…

No, mislio je da je najpametniji, a ispao je pametan klempo, daleko od matice, u diplomatiji, ni kriv ni dužan, extremno neznaven! Valjda mu je jasno, najzad. No veli stara narodna „ zadnja pamet magarcu pod rep“. Sad klempo i slične priče „ne piju vodu“. Konzerva je otvorena. A od drobaca i sličnih “folija“ mala vajda.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.