Požar u Sibiru: Tramp ponudio pomoć Putinu

0

Američki predsjednik Donald Tramp ponudio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu pomoć u gašenju požara u Sibiru, saopštila je pres služba Kremlja.

Kako je saopšteno, Tramp i Putin razgovarali su u srijedu telefonom, na inicijativu Vašingtona.

Kasno sinoć Bijela kuća je takođe izdala saopšenje u kojem je rečeno da je predsjednik Donald Tramp razgovarao s Putinom i da je “izrazio zabrinutost zbog ogromnih požara koji pogađaju Sibir”.

Ruska vojska se juče pridružila u borbi protiv šumskih požara koji su u Rusiji zahvatili oko 30.000 kvadratnih kilometara.

Vojni transportni avioni i helikopteri koji mogu da ispuštaju vodu na vatru poslati su po nalogu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ruske vlasti proglasile su vanredno stanje u pet oblasti, uključujući cijele regione Irkutsk i Krasnojarsk, koji se nalaze sjeverno od Mongolije.

Sibirsko područje Krasnojarsk prekriveno dimom vidi se na satelitskim fotografijama NASA i Evropske službe za nadzor atmosfere Kopernik.

Nijesu prijavljene povrede i evakuacije, ali požari koje širi jak vjetar proizveli su jak dim, zagušili su vazduh u nekoliko gradova, uključujući Novosibirsk, treći po veličini ruski grad sa 1,6 miliona stanovnika u jugozapadnom Sibiru.

“Situacija je teška. Mnoge šume gore, smog i dim su se proširili na mnogo naseljenih oblasti. Prognoze u ovom trenutku nijesu optimistične”, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev u posjeti Krasnojarsku.

Ruska agencija za zaštitu šuma saopštila je da je oko 2.700 vatrogasaca radilo na gašenju požara, ali da je područje zahvaćeno požarom od oko 28.000 kvadratnih kilometara teško dostupno.

Ti šumski požari nijesu suzbijani jer su troškovi i rizici bili veći od potencijalne štete koju bi požari mogli nanijeti nenaseljenim područjima, rečeno je iz agencije.

Požari tokom ljeta u Rusiji nijesu rijetka pojava, međutim sada je posvećena posebna pažnja jer je dim stigao do većih gradova.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.