Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine održana edukacija u JPU “Đina Vrbica”

0

Na poziv vaspitnih jedinica iz Programa Eko škole, JPU ,,Đina Vrbica” – Podgorica, a povodom 05.juna Svjetskog dana zaštite životne sredine, predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine danas su posjetili i bili edukatori u pomenutoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi. Održali su edukativno predavanje a nakon toga, eko-kviz za predstavnike pet vaspitnih jedinica iz pomenutog Programa: VJ ”Đina Vrbica”, koja je danas domaćin, i to: VJ ”Dragan Radulović”, VJ “Poletarac”, VJ “Mogli” i VJ “Leptirić”.

„Prezentaciju na temu biodiverziteta, održala je službenica Agencije za zaštitu životne sredine Tamara Šoškić, dok je prisutne ispred Agencije za zaštitu životne sredine pozdravio Koordinator Sektora za upravljanje projektima i informacionu podršku za nacionalno i međunarodno izvještavanje u životnoj sredini, mr Bojan Bašanović“, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Zahvaljujući se na pozivu, i izražavajući zahvalnost , na prilici da Agencija za zaštitu životne sredine nakon dugogodišnje uspješne saradne sa pomenutom ustanovom – koja datira više od decenije, ponovo  učestvuje u današnjem programu, obratio se djeci i vaspitnom osoblju  mr Bojan Bašanović, istakavši da je nesumnjiv značaj ekološkog vaspitanja i obrazovanja, pogotovo u predškolskom uzrastu.

,,Posebno nas raduje činjenica da su Uprava i vaspitači prepoznali značaj programa ekološke edukacije i vaspitanja koji su u kontinuitetu prisutni i implementiraju se kroz Program Eko škole i drugim programima koje realizuje ova ustanova. Podsjećajući da ekološko vaspitanje i obrazovanje u predškolskom uzrastu ima ključnu ulogu u razvoju djece, zbog njihove radoznalosti, kao i potrebe da budu otvorena i sposobna da komuniciraju, ekološko vaspitanje im omogućava da razumiju svijet oko sebe i razvijaju važne životne vještine. Pored prezentacije za djecu predškolskog uzrasta upriličen je i  Eko kviz u kojem je učetvovalo više od pedesetoro djece podjeljenih u pet ekipa. Djeca su kroz igru i razgovor i neposrednu interakciju sa prezenterima i vaspitačima  upoznati sa osnovnim ekološkim pojmovima i terminima proširivši njihova već postojeća znanja, koja su u eko kvizu imala prilike i da pokažu“.

Pozdravljajući prisutne i predstavljajući za danas planirane aktivnosti koordinatorka Programa Eko škole ispred JPU Đina Vrbica, Nataša Jovićević, istakla je sljedeće: ,,  Zahvaljujemo Agenciji za zaštitu životne sredine što nas u kontinuitetu podržava u realizaciji naših aktivnosti na ekološkoj edukaciji i razvijanju ekološke svijesti djece i odraslih. Posebno što prate naša interesovanja tako da je tema eko kviza Biodiverzitet Crne Gore, dobrodošla za provjeru usvojenih znanja iz ove nove oblasti u našim Akcionim planovima Eko škola vaspitnih jedinica koje su u pomenutom programu. Podijeljeni promotivni materijal će svakako dobro doći za sticanje novih znanja, na čemu se posebno zahvaljujemo, kao i poklonu za našu biblioteku, knjizi “Crna Gora između planina imora, pejzaž i biodiverzitet”.Ovakvoj i sličnim saradnjama nadamo se i ubuduće, a na zadovoljstvo naše djece i svih nas. Ovo su mali koraci za male ljude koji su naša budućnost…“

Realizacijom današnjih aktivnosti nastojali smo podstaći igru, istraživanje i saradnju sa vršnjacima i odraslima, stvarajući inspirativno okruženje za učenje i razvoj.  U prilog tome ide činjenica da je veliki broj djece današnju aktivnost ocjenio kao “najbolji dan u vrtiću”.

Krajnji cilj ovakvog načina edukacije koji  Agencija za zaštitu životne sredine praktikuje od svoga osnivanja, jeste da djeca, mladi ljudi i građani Crne Gore shvate da briga o životnoj sredini mora biti naša svakodnevna obaveza i da svi mi imamo ličnu odgovornost za nju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.