Potvrđeno pisanje Borbe: Preko Atlas banke oprano 500 miliona evra!

Potvrđeno pisanje Borbe: Preko Atlas banke oprano 500 miliona evra!

Specijalni policijski tim priveo je danas više od 20 osoba, zbog pranja preko 500 miliona evra preko Atlas banke, ekskluzivno saznaje Borba. Među privedenima su tri šefa Sektora iz Atlas banke, a prijavom je obuhvaćeno blizu 200 firmi. Riječ je o pranju novca kroz online kupovinu preko specijalizovanih sajtova u širom svijeta.

“Krivične prijave Specijalnom državnom tužilaštvu podnijete su protiv ukupno 79 fizičkih i 95 pravnih lica, zbog osnovane sumnje da su, u periodu od početka 2011. do novembra 2018. godine, kao članovi kriminalne organizacije, radi sticanja nezakonite dobiti, na području Crne Gore počinila krivična djela pranje novca.

Naime, postupajući po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva policijski inspektori su u postupku izviđaja utvrdili da su osumnjičena pravna lica otvorila račune kod „Atlas banke“ AD Podgorica i da su ovlašćena lica, kako se sumnja, korišćenjem sistema „E-commerce“ vršila pranje novca preko tih računa i većinu sredstava transferisala dalje svojim osnivačima – nerezidentnim pravnim licima, na račune u Crnoj Gori, u zemlji porijekla i u „off shore“ destinacijama. Preko navedenih računa transferisano je oko 550.000.000 evra za koje se osnovano sumnja da potiču iz nelegalnih djelatnosti. Osumnjičena fizička i pravna lica su i fizička lica iz Crne Gore i iz drugih država kao i pravna lica iz Crne Gore i ona koja su osnovana u inostranstvu. Među osumnjičenim licima su i šest sadašnjih i bivših zaposlenih u Atlas banci, na menadžerskim ili operativnim pozicijama, kao i tri rezidentna lica, a ovih devet lica se konkretno sumnjiče da su počinila krivično djelo pranje novca putem pomaganja, saopšteno je iz policije.

Među osumnjičenima su Ljiljana Dragičević, zamjenica Izvršnog direktoora za komercijalu, i službenici deviznog sektora, Ranko Lukić i Tamara Knežević.
Kako nam je potvrđeno, policija će se do kraja dana oglasiti saopštenjem.

Related posts

5 Comments

  1. Савле

    Ето посла за специјалног, а не да авета и хапси посланике имунитетом заштићене.

    Reply
  2. Zorco

    Pa 2010 došao Zugic na čelo CBCG, krajem, već 2011 počelo pranje i to bas u Atlas banci koja mu je dala doktorat s njenog fakulteta u Bg

    Reply

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *