Potvrđeno pisanje Borbe: Kneževića terete za novu pronevjeru

0

Službenici Uprave policije – Specijalnog policijskog odjeljenja su juče, u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, podnijeli krivičnu prijavu protiv Đorđa Đurđića (38) iz Podgorice zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i protiv Duška Kneževića (59) iz Podgorice zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja.

Đurđić je, kako se sumnja, ovo krivično djelo počinio kao odgovorno lice – glavni izvršni direktor u privrednom društvu „Atlas banka“ AD Podgorica, zloupotrebom svog položaja i prokoračenjem granica svog ovlašćenja u namjeri da pribavi protivpravnu imovinsku korist Kneževiću, a na štetu imovine „Atlas banke” AD Podgorica.

Đurđić je, sumnja se, na zahtjev Kneževića, povezanog lica koje kontroliše banku kao većinski akcionar, suprotno Zakonu o bankama, procedurama Banke, bez odluke Odbora direktora i bez obezbjeđenja i provjere boniteta nalogodavca, 20.05.2015. godine izdao i potpisao Garanciju za plaćanje kojom „Atlas banka“ AD Podgorica garantuje da će kompaniji „Kaspia Property Holdings Limited”, ili bilo kom opunomoćeniku ili nominovanom zastupniku ove kompanije, platiti zahtijevanu sumu, najviše do iznosa od 12.500.000 evra, sa rokom važenja do 01.08.2015. godine.

Kao takvu Knežević je tu garanciju, kako se sumnja, kao sredstvo obezbjeđenja plaćanja predao preduzeću „Kaspia Property Holdings Limited”. Navedenu garanciju preduzeće „Kaspia Property Holdings Limited” je u redovnom postupku pokušala da naplati od „Atlas banke” AD Podgorica u čemu nije uspjela, već je ta garancija 12.07.2018. godine, nakon postupaka pred nadležnim sudovima, naplaćena sa pripadajućim kamatama i drugim troškovima u ukupnom iznosu od 15.205.504,60 evra na štetu „Atlas banke” AD Podgorica.

Specijalno tužilaštvo se ne zaustavlja: Kneževića novom istragom terete za pronevjeru još 15 miliona!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.