Potvrđena optužnica u slučaju Stanovi: Vijeće Višeg suda jednoglasno u slučaju Predraga Boškovića, Ivana Brajovića, Damira Šehoviće, Dragice Sekulić i ostalih

0

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu protiv funkcionera bivše vlasti, Predraga Boškovića, Dragice Sekulić, Suzane Pribilović, Ivana Brajovića, Damira Šehovića, Budimira Šegrta, Sanje Vlahović, Suada Numanovića, Osmana Nurkovića, Dražena Miličkovića, Jelene Radonjić i Aleksandra Jovićevića, koje Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti da su zloupotrijebili službeni položaj prilikom rješavanja stambenih pitanja funkcionera.

Vijeće suda na čelu sa sudijom Borisom Savićem, rečeno je danas Libertasu u podgoričkom Višem sudu, jednoglasno je odlučilo da potvrdi optužnicu SDT-a i sudi nekadašnjim funkcionerima.

„Oni se sumnjiče da su, od 2016. do 2020. godine, kao članovi Komisije za stambena pitanja Vlade Crne Gore, u saizvršilaštvu, učinili produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, za koje je propisana kazna zatvora od dvije do 12 godina“, kazao je ranije Libertasu državni tužilac Vukas Radonjić, ujedno i portparol tužilaštva.

Okrivljenima se, naveo je Radonjić, stavlja na teret da su budžetu Crne Gore nanijeli štetu od 2,6 miliona eura.

„Oni su osumnjičeni da su, suprotno Odluci o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera i bez plana za rješavanje stambenih potreba i procjene stručne komisije Uprave za imovinu, odobrili i dodijelili stambene kredite za poboljšanje uslova stanovanja za 119 javnih funkcionera i zaposlenih u državnim i organima državne uprave, u iznosima između 17.500 i 40.000 eura i tako im pribavili korist, a budžetu Crne Gore nanijeli štetu od 2.604.740 eura”, naveo je Radonjić.

Odluka je, pojasnio je on, propisivala da se rješavanje stambenih potreba ostvaruje prema planu za rješavanje stambenih potreba koji sadrži iznos sredstava za dodjelu kredita za poboljšanje uslova stanovanja, da se kredit za poboljšanje uslova stanovanja može dodijeliti u iznosu do 15.000 eura, a da se visina kredita utvrđuje na osnovu obima radova koje procjenjuje stručna komisija tadašnje Uprave za imovinu.

Advokati odbrane, na kontroli optužnice, kazali su da članovi komisije nijesu imali status službenih lica, iako su istovremeno bili ministri i da ne mogu krivično odgovarati.

(Libertas)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.