Potvrđena optužnica: Šaković organizovao kupovinu oružja za krimnalne grupe

0

Viši sud u Podgorici potrdio je optužnicu podignutu protiv Marka Šakovića, njegove supruge Nataše, Marka Filmanovića i Marka Lašića koji se terete za stvaranje kriminalne organizacije i nelegalno držanje oružja.

U optužnici Specijalno tužilaštvo tereti Marka Šakovića, koji se nalazi u bjekstvu, da je u aprilu 2019. formirao kriminalnu organizaciju koja je kriminalnim grupama u Njemačkoj, Albaniji i Crnoj Gori nabavljala oružje za likvidacije.

Rezultati iz istrage ukazuju da je djelovanje kriminalne organizacije planirano na duže vrijeme uz primjenu „pravila unutrašnje kontrole i discipline, pri čemu je svaki član imao unaprijed određen zadatak i ulogu”

“Lašević je prihvatio da postupa po naredbama i uputstvima organizatora kriminalne organizacije koje su mu prenesene preko članova grupe, da preuzima oružje od drugih članova, čuva ga u svojoj kući i po dobijenim uputstvima predaje i prodaje drugim osobama”, navodi se u optužnici.

Nataša Šaković je prihvatila da postupa po nalozima i uputstvima organizatora kriminalne organizacije, da vrbuje druge članove, prenosi poruke i uputstva, preuzima nabavljeno oružje u većim količinama od Marka Filmanovića koji ga je prethodno nabavljao za potrebe kriminalne organizacije, a potom ga predavala organizatoru ili drugim osobama.

“Filmanović je prihvatio da u ovoj kriminalnoj organizaciji postupa po naredbama i uputstvima organizatora i da nelegalno i suprotno Zakonu o oružju nabavlja i kupuje vatreno oružje u prodavnicama oružja i registruje na preduzeće čiji je vlasnik, a nakon toga ga predaje drugim članovima kriminalne organizacije”, navodi se.

Prema optužnici sumnja da je Filmanović bio dio grupe proizilazi iz njegovog iskaza u kojem priznaje da je počinio krivično djelo.

“Iz dokumentacije koja je prikupljena tokom istrage proizilazi da je Filmanović kupljeno oružje predao Marku Šakoviću. Iz nalaza i mišljenja vještaka balističke struke proizilazi da je oružje koje je predmet ovog krivičnog postupka bilo u ispravnom stanju, dok je iz nalaza vještaka trasologa utvrđeno da su na dva pištolja uklonjeni serijski brojevi, iz čega proizilazi da su pripremani za krivična djela”, obrazloženo je ranije u odluci o pritvoru.

Optuženi Šaković je 6. avgusta 2019. godine, Filmanoviću dao 6.000 eura, za koje je ovaj kupio deset pištolja marke “CZ” dva modela P07, pet P09 i tri P10C.

Predmetne pištolje Filmanović je predao Šakovićima, koji su ih zatim predali članovima kriminalne grupe koje tužioci još nisu identifikovali i koji su ga prodali pripadnicima kriminalnih grupa iz Crne Gore, Albanije i Njemačke.

Po nalogu Šakovića, Filmanović je dva pištolja “Chiappa” i “Rhinno” kupio 26. avgusta prošle, a dva dana kasnije Filmanović je od Šakovića uzeo 550 eura i od PR. kupio pištolj “Springfild armory”.

Filmanović je u oktobru prošle godine takođe po nalogu kupio 19 pištolja zašta mu je Šaković predao prvo 5.000, a potom 8.300 eura.

Takođe 6. februara ove godine po dogovoru sa Natašom Šaković, prvo od D.Š. kupio “CZ” model “Shadoow I”, a potom u prodavnici oružja tri dva pištolja “CZ” modele 75 i Shadoow II i revolver “Chiapa” model Rhino.

Marko Šaković je brat Milića Minje Šakovića i policija ih dovodi u vezu sa škaljarskim kriminalnim klanom.

Oni su odslužili kazne za ubistvo Miroja Baošića koji je ubijen 2005. godine.

Marko je osuđen tada na 12 godina, a Minja na 10, pa mu je kazna kao maloljetniku odlukom Apelacionog suda preinačena na vaspitnu mjeru u trajanju od jedne do četiri godine zatvora.

Marko i njegova supruga Nataša već su hapšeni u decembru 2017. godine zbog oružja.

Šaković je priznao krivicu i osuđen je na 11 mjeseci zatvora, dok je njegova supruga osuđena na sedam mjeseci.

Policija je tada oduzela tri pištolja od Šakovića.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.