Potrošačka korpa u januaru iznosila 643 evra

0

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za januar ove godine iznosila je 642,90 evra. Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 274,8o eura, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 368,10 evra, saopšteno je danas iz Uprave za statistiku MONSTAT.

To znači da je ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u januaru ove, u odnosu na decembar prošle godine, zabilježila je rast od 0,2 odsto.

Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u januaru 2021. godine u odnosu na decembar 2020. godine, zabilježili su rast od 0,4 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge, zabilježili rast od 0,1 odsto.

Kako se izračunava vrijednost minimalne potrošačke korpe

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih država 2010. godine (USA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2211 Kcal, dnevno, po osobi.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge. Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo. Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.