Potpisan sporazum o gasifikaciji Republike Srpske

0

U Banjaluci je danas potpisan sporazum o izgradnji magistralnog gasovoda dužine 325 kilometara koji će ići trasom uz auto-put od Bijeljine do Banjaluke, Prijedora i Novog Grada, a čija je procijenjena vrijednost oko 125 miliona evra.

Sporazum su potpisali direktor preduzeća „Gas-Res“, Ljubo Glamočić i direktor „Srbijagasa“, Dušan Bajatović, u prisustvu ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića.

Riječ je o gasovodu “Nova istočna interkonekcija Republike Srpske/BiH i Srbije” na pravcu granica Srbije/BiH – Bijeljina – Banjaluka – Prijedor – Novi Grad.

Đokić je rekao da je ovim sporazumom definisana saradnja koja će se u narednim godinama odvijati između kompanija „Gas-Res“ i „Srbijagas“.

„Ove kompanije imaju zadatak da realizuju strateški plan koji je od posebnog i nacionalnog interesa za Republiku Srpsku, a to je izgradnja gasovoda kroz Republiku Srpsku, odnosno gasifikacija Srpske“, istakao je Đokić.

On je rekao da će magistralni gasovod ići trasom uz auto-put od Bijeljine do Banjaluke, Prijedora i Novog Grada.

„Ovaj gasovod će u velikoj mjeri doprinijeti bržem ekonomskom razvoju Republike Srpske, poboljšanju standarda i kvaliteta života koji će koristiti gas umjesto drugih energenata. Sa ovim projektom biće otvoreno novo razdoblje života građana i razvoja Srpske“, istakao je Đokić.

On je podsjetio da se u realizaciji Strategije razvoja energetike Republike Srpske do 2035. godine, koja je ranije usvojena u parlamentu Republike Srpske, kao jedan segment nalazi gasifikacija Republike Srpske.

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović, rekao je da je ovaj gasovod razvojni projekat koji je važan za Republiku Srpsku i za Federaciju BiH.

On kaže da su za sada rezervisane količine na Balkanskom toku, odnosno na interkonektoru koji ide od bugarske do mađarske granice, i da potencijalno za Republiku Srpsku iznose 800 miliona metara kubnih. Naveo je da će ovaj gasovod biti u vlasništvu Republike Srpske, odnosno preduzeća „Gas Res“, ocijenivši da je ovaj projekat važan za razvoj Srpske i industrijskih zona, prenijela je RTRS.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.