Potpisan Memorandum o saradnji Zajednice opština i Udruženja komunalnih preduzeća

0

Generalna sekretarka Zajednica opština Crne Gore (ZOCG) Mišela Manojlović i predsjednik Skupštine Udruženja komunalnih preduzeća Crne Gore Radenko Vujošević potpisali su danas Memorandum o saradnji u oblasti komunalnih djelatnosti, sa ciljem zajedničkog zastupanja interesa svojih članica pred državnim organima i međunarodnim organizacijama.

Među ciljevima Memoranduma, kako je saopšteno iz  ZOCG, su i jačanje kapaciteta ova dva subjekta kroz regionalne i druge platforme, umrežavanje i saradnja sa asocijacijama zemalja regiona i šire, jačanje kapaciteta za efikasno korišćenje sredstava iz EU i drugih međunarodnih fondova, jačanje kapaciteta u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, zajedničko razvijanje i sprovođenje projekata i drugih zajedničkih aktivnosti, kao i podsticanje i unapređenje saradnje između svojih članica, jedinica lokalne samouprave i komunalnih privrednih društava.

Iz ZOCG su naveli da u okviru predviđenih zajedničkih aktivnosti radiće se na identifikovanju izazova sa kojima se suočavaju dvije asocijacije i njihove članice u oblasti obavljanja komunalnih djelatnosti u Crnoj Gori.

“U planu je i utvrđivanje prioriteta i zajednička priprema akcionih planova na savladavanju izazova u poslovanju, zatim identifikacija, razvoj i sprovođenje zajedničkih projekata, kao i predlaganje i zajedničko sprovođenje mjera za jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave i komunalnih privrednih društava. Memorandum predviđa i prisustvovanje predstavnika sporazumnih strana sjednicama radnih tijela Zajednice opština i Udruženja prilikom razmatranja tema od interesa za obje asocijacije, stalnu razmjenu informacija, monitoring primjene javnih politika u oblasti komunalnih djelatnosti, kao i zajednički rad na pripremama strategija, publikacija i drugih dokumenata”, saopštili su iz ZOCG.

Predviđeno je, kako su dodali, i da Zajednica opština ustupa Udruženju prostorije koje se koriste za različite vrste obuka.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.