Pošten policajac, kolateral URE: Zoranu Brđaninu su veći neprijatelji oni koji ga danas podržavaju od onih koji su mu svojevremeno namještali hapšenje!

26

piše: Dražen Živković, osnivač portala BORBA i glavni i odgovornik urednik PRVE televizije

Danima se u medijima vodi polemika oko izbora Zorana Brđanina, za direktora policije, uz oprečna mišljenja i komentare, koji svakako prate bilo koje kadrovsko rješenje, a ne samo kad se bira prvi čovjek policije.

Dužan sam i osjećam potrebu da napišem par redaka o Zoranu Brđaninu. Čovjeku, kojeg, za razliku od mnogih koji ga svojataju danima i mjesecima, poznajem više od jedne decenije.

Zoran Brđanin je častan i pošten čovjek. To prije i iznad svega. Kakav je policajac, ja o tome neću. Jer evo neki što ga zdušno medijski podržavaju, bolje sve znaju, i od njega samog, a time mu čine medveđu uslugu. O njegovom radu u policiji sude djela i sudiće djela koja tek treba da dođu na naplatu. Da li je školovan policijski kadar? Da jeste. Da li je svoj posao u karijeri obavljao časno i pošteno? Tu nemam ni trunku dileme-da jeste!

E sad, da li je to dovoljno da u ovom vremenu bude šef policije, mislim da nije. Može Brđanin da se ljuti koliko hoće, ja za razliku od njegovih “savjetnika” iz medija i politike, nemam potrebu da mu se dodvoravam. Ni njemu, ni bilo kome. Dužan sam da kažem istinu, pa neka je i bolna.

U momentu kada mali lobi iz URE pokušava da nametne svoje mišljenje većini, više na silu, nego na bilo koji drugi način, bojim se da će Brđanin biti kolateral u cijeloj priči. A možda je već kolateral, a da nije ni sjeo u fotelju.

Naudiće mu najviše, ne oni koji ga kritikuju, nego oni koji ga guraju. Da se iza njegovog imena i karijere bez mrlje, sakriju sve njihove mrlje. I promašene karijere i profesije. Nijesu oni tražili Brđanina za direktora jer je najbolji, nego su računali da se iza njega najlakše mogu sakriti njihove mane. Oni koji ga danas tapšu po ramenu i bodre, ne njega radi, nego sebe radi, ti su mu kamen o vratu.

Ne treba njima danas Brđanin kao šef policije jer je najbolji, nego im treba da se preko njegovih leđa obračunavaju sa kolegama iz parlamentrne većine. Nije ovo izbor za šefa policije, nego je ovo pokušaj pokazivanja političke moći ubjedljive manjine nad ubjedljivom većinom.

Da su namjere onih koji su ga predložili za šefa policije čiste, ne bi ga juče postavili za pomoćnika direktora policije, da bi bio v.d. šefa policije. Toliko koliko su iskreni i prema njemu i prema javnosti.

Svi oni koji danas grebu obraze da mu pokažu kako su mu prijatelji, ćutali su kada je nepravedno uhapšen. Ćutao je, možda ne bukvalno, ali je ćutao, tada i Dritan Abazović i Sergej Sekulović. Danas pričaju o njemu kao poštenom policajcu, ali su uredni ćutali te godine kada je uhapšen. Tada ih nije zanimala sudbina jednog poštenog načelnika policije u Kotoru kome su na pravdi Boga stavljene lisice. Načelnika na koga je krenuo sistem da ga uništi. Nikoga od ministara koji će sada da kažu kako je Brđanin najbolje rješenje, nije zanimao Brđanin sa lisicama na rukama. Ni Brđanin ni njegova porodica. Premijer Zdravko Krivokapić tada je bio samo jedan šraf na Univerzitetu pod kontrolom DPS-a.

Ja, tada nijesam ćutao. Zna to javnost, zna to i Brđanin. Zna i njegova porodica. Zato ne ćutim ni danas. Jer, tvrdim, danas je ovo veća bara nemorala nego što je to bila onda kada je Brđanin hapšen.

Zato i mislim, da u ovoj konstalaciji snaga i svemu što se dešava iza kulisa, on ne treba da bude direktor policije. Ne treba da dozvoli da se iza njega skrivaju bolesne ambicije nedoraslih političara i da se plete mreža raznih poslovnih kombinacija.

Mogao sam, a nijesam htio, sve ovo da mu kažem u telefonskom razgovoru. Ali nijesam želio. Jer, on zna da za razliku od onih koji ga danas guraju, a do juče nijesu znali za njega, ja uvijek kažem što mislim. Javno. Bez skrivenih namjera.

Brđaninu želim sreću, trebaće mu. Oni koji su ga protežirali i gurali, biće mu veći neprijatelji od onih koje je stekao u policiji. A oni koji ga kritikuju svakako su mu veći prijatelji od onih koji se iza njega politički skrivaju.

Vrijeme je majstorsko rešeto!

 

26 Comments
 1. Xman komentariše

  Svaka cast sto se iskreno naveli da se radi o postenom covjeku, bez mrlje. Bilo bi dobro da to shvate i drugi. U CG je tesko baci rakvog covjeka samim tim je to presudno!

  1. Zecanin komentariše

   Jel moguce da jedan Abazovic komanduje Crnom Gorom sa 3 posto glasaca. Ko je glasao za to da se on najvise pita u CG.Kod nas Krivokapica ne hvali nikad izgleda.

   1. Veselin komentariše

    Ne treba se čuditi ničemu. Ovoga što se kod nas dešava nema nidje u svijetu. Na prvi pogled ovaj momak mi deluje pouzdano i čestita!

 2. TREPCA komentariše

  PUSTITE GA , DA PROBA ,I TO JE USPJEH SVIH NAS KOJI SMO GLASALI ZA PROMJENE , I KAO STO REKOSTE VRIJEME JE MAJSTORSKO RESETO ….

  1. Novopečeni Staropodgoričanin komentariše

   Izvini @Trepča, zašto nijesu drugog kandidata pustili ‘da proba’. Cilj je valjda, raskrinkavanje režima, a ne kalemljenje novog…

  2. Zecanin komentariše

   Kakva smo mi drzava..zamislite da se neko u Njemackoj izjasnjava Bugarinom i ima 3 posto glasaca i da komanduje cijelom drzavom.I mi cemo u Evropu..A nas niko nifje primit nece nego ce nas kao gubave ograditi.

 3. Novopečeni Staropodgoričanin komentariše

  Dražene svaka čast na tekstu! Slika i prilika našeg (jadnog) društva. Evo zašto je OVO najposjećeniji portal. Botine Vijesti privlači i ovo mjesto, jer je bez cenzure, za razliku od izdajničkog portala Vijesti koji otvoreno idu na Df otkrivajući pravo lice koalicionog parnera bivšeg režima…

  1. Radnik komentariše

   Drazen zivkovic jeste najhrabri novinar u CG i sve se nadam u njega da ce nam reci ko su ljudi u Vladi koji su zaposjeli funkcije zadnja 2 mjesecs i jos nesta cudi me od gospodina Zivkovica da vec 7 dana nije napisao objavio tekst pricu odkud Zarko Rakcevic u vezu sa Demokratama ,kako to da se oni zalazu za njega ,sto smo culi u emisiji nacisto iz tel razgovora Becica i Krapovica ,tu temu niko da istrazi pojasni sta se zapravo desava ,dali je tacno da iza finansiranja Demokrata i Ure stoje Rakcevic ,Misko Perovic i koncern vijesti ,vidite onu noc u emisiju nacisto nije bilo druge strane to jest DF jer jedino on najavio da nece maci potpise sa zakona ,i ako je gospodin Komnenic ne zavisni novinar i malo ima uticaja iko na njegovu emisiju tu se nesto desava ,vidimo ovih dana medisku hajku koncerna vijesti na DF lincovanje od njihovih medija,zamislite naslov DF i DPS glasace zajedno za saslusanje odbora za bezbijednost ,koliko je taj naslov hajka na DF ,pa svaki prosjecni gradjanin zna da opozicija ce biti za saslusanje ,ali je poruka imala drugi kontekst hajku kao da suruju sto blage veze nema ni za prosjecno inteligentnog gradjanina ..al su htjeli da satanizuju Front posto nije spreman da postupa po nalozima koncerna vijesti ,a cujemo ovih dana da zele da prodaju vijesti nekom pa da im vlada pomaze u pronalasku kupca koji ce im platiti dobru cijenu ,a cak se govori da tajkuni neki Dps zele da odrijese dobro kesu da im kupe vijesti i da se sve ovo radi vi nas spasite mi vama placamo dobru cijenu za koncern vijesti ,i logika jasna zasto ovo sve radi koncern vijesti,a sto se tice DF na njih sam ljut zbog glasanja za ministra Sekulica jer smo svi gledali kako je bio srecan zbog drzavnog udara i koliko se radovao obrazlagao podrzavao presudu (gosp )Mugose

   1. TomoP. komentariše

    Licno smatram da je df bio primoran da podrzi sva suluda resenja u vladi jer bi u protivnom bio satanizovan. Sada kad vlada pokazuje svoje pravo loce, kao i pojedinci koji su je i kreirali df moze da ocekuje da se sve ono sto su tvrdili i ostvari i da bude vrlo ocekivano da je sruse. Takodje je jasno da df svakim danom sve vise biva u povoljnij poziciji da utice na vladu. Ovaj potez izbora Brdjanina je dodatan argument da se od krivokapica traze debeli ustupci pa cak i rekonstrukcija u kojoj ce se naci i politicke licnosti. Prica o ekspertima je od pocetka razvodnjenabupravo zbog pojedinih personalnih resenja koja su svakodnevno vidljiva kao teski promasaji i da su neki daleko i od prosjeka a kamo li od eksperta. Abazovic koji je naivno potrosio i ono malo kredibiliteta gurajuci svoj kadarvtesko ce imati vise kredita da izgura bilo koju pricu. Do sad je mogao da kroz neku vrrstu ucjene to radi ali taj adut vise nema kao mogucnost. Posebno ce to biti jos jasnije nakon niksica gdje bi zaista veliko iznenadjenje bilo da ura sa onom pricom i pojedincima zabiljezi bilo kakav rast. Sa druge strane front i demokrate mogu mirnobda sacekaju rezultate i da nakon toga imaju sjajnu pregovaracku poziciju u daljem ucescu u vlasti.

 4. TomoP. komentariše

  Svaka cast uredniku na iskrenosti. Jasno je da je ovo napisano krajnje prijateljski i iskreno. A vec od pocetka mnoge cinjenice govore da je tako. Prihvatiti se nekog posla, narocito ovakvog i javnog, a za to nemati nepodijeljenu podrsku, samo po sebi je preveliki rizik. Sve ono sto bude radio bice pod lupom javnosti a javnost ce da ocekuje mnogo vise upravo zbog nedostatka podrske. Medjutim, tesko je ocekivati da oni koji su ga bukvalno izgurali, to rade iz najcasnijih namjera, mora da postoji nesto u pozadini. Nije za ocekivati da se za to jedno ime toliko neko zalaze a da ne postoji nesto sto nije receno. Kako ce se ovaj gospodin snaci ostaje da se vidi. U svakom slucaju, sigurno ce biti meta politickog obracuna povsvim nivoima a to nije dobro za bilo koga posebno za nekog ko je u ovom sektoru i ko drzi do svog integriteta kako profesionalnog tako i licnog.

 5. Realan komentariše

  KAD SMO KOD CENZURE VISE JE IMA NA DRUGIM PORTALIMA.MEDJUTIM DESAVALO MI SE DA MI SE KOMENTARI PREPRAVLJAJU,NA NACIN DA UMJESTO KRITIKE KOJU UPUTIM PREMA DF.ADMINISTRATOR PRETVORI U HVALOSPJEV.STO SE TICE BRDJANINA ZA 20 DANA CE SE POKAZATI MNOGO TOGA.DO TADA NEKA RADI COVJEK ,PA CE MO KOMENTARISATI.

  1. Novopečeni Staropodgoričanin komentariše

   To što navodiš, je svakodnevnica na portalu Vijesti. Tamo je takva cenzura druže, da pistovi u kojima ukazuješ na anomalije kasne po par sati, tako da postaju besmisleni. A probaj da kritikuješ URU, Dritana, Krivokapića, Injac… jednostavno nema posta.

   1. Realan komentariše

    Za vijesti ne znam jer treba neka prijava,a inace nijesam nista konentarisao.Znam za CDM I za Antenu M.Nemam lose iskustvo sa portalom In 4s iako su toliko nastrojeni anticrnogorski u drzavotvornom smislu kao sto je i Borba.Ali treba iznijeti svoje misljenje samo bez uvred. Da dodam i na CDM ima netrpeljivosti i antisrpskih stavova i komentara.I onda se mediji zale na manjak slobode a oni zabranjuju gradjanima da iznesu svoje misljenje.Zastidje je sve ovo.

 6. moćni rendžer komentariše

  znači pošten,stručan ali ne valja jer nema pečat iz Bg? e pa za.ebi tu politiku uredniče!!! ako je pošten i stručan i najbolje ocijenjen ima da bude on!!! a ne trećeligaški advokat koji eto ima pečat iz BG centrale. upamet se Crnogorci i Srbi sa danajskim darovima Vučkovog sveta!!

 7. Sibirski komentariše

  Dražene 👍 Takvi prijatelji a ne uvlakači su svima potrebni. Srećan je onaj koji ih ima!

 8. Kontra revolucija komentariše

  Moje mišljenje :
  Gospodin Brdjanin koji je postavljen za šefa policije je stvarno kolatelarna šteta !.
  On sluzi kao ventil Abazovicu ako nešto ne uspe !. Onda gospodin „svemocni Abazovic“ i URA nikad ne mogu biti krivi za greške u postupku !.
  Sve moze da se ruši osim carske stolice !!!.
  To je inace politika zapada, koju cesto koriste amerikanci ( i Trump je izmenjao više puta sve moguce saputnike koji su bili isto kolateralna šteta ) !.
  Zalosno ali istinita današnjica !.
  Što se tice Vjesti, Borbe, CDM, RTCG, itd., itd , :
  Medije su postale jedna sila u politici koja rangira odmah iza vlade !.
  Ko misli da je tajna sluzba ili policija, tuzilištvo, sudstvo svemocno taj se vara !.
  Manipulacijom u medijskom prostoru se za javnost cesto stvara pogrešan utisak koji sluzi za vladanje vladom !.
  Medije koje imaju moc da menjaju mišljenje iz dana u dan su za ljudski poredak veoma opasne !.
  To smo videli i u balkanskim ratovima !.
  Ništa se bolje ne prodaje nego neka senzacija i zlo !.
  Zato svako ko nešto senzaciono procita neka za sebe odluci šta ce prihvatiti kao istinu a šta kao laz !.
  Ipak smo u 21vom veku i pismenost je na visokom nivou !.
  Pozdrav svima, pa i mojim kriticarima kao LipaLipa !.😁😁😁😊

 9. Boka di cataro komentariše

  Lijepo si ga častio, onako podgorički. Učini mu ćef ali mu ne završi posao. Po tvojoj priči on nema svoje JA i principe, samo si to rekao na lukaviji način. Mislim da tebe više boli što iza Brđanina i ovog iz ANB stoji, očito, NATO, iako su Srbi. Očito nisu to po zanimanju.

  1. Sibirski komentariše

   Nije ni čudo što ti kao neko ko je navikao na moralne vrijednosti sadržane u vašoj najpoznatijoj montenegrinskoj paroli pod nazivom ,, Dobar je on, šta ga briga, snašao se „, ne razumiješ ovaj krajnje ljudski i prijateljski Draženov osvrt . Nijesi navikao na pravo prijateljstvo i zato ne znaš da je ono uvijek prepuno kritika a ne hvalospjeva. Navikao si na kombinacije i mentalitet olakog i pritvornog zvanja svakoga bratom, pa i ako si ga vidio dva puta u životu… Jednostavno krećeš se u takvom društvu i nijesi samo ti kriv što nikad nijesu spoznao šta je pravi prijatelj. Da jesi, ne bi napisao komentar kakav si napisao. Samo takvi i mogu da botuju za lopove bez skrupula i osjećanja stida zbog onoga što rade. Prijatno ti bilo! 😄

   1. Boka di cataro komentariše

    A Ti tek nijesi shvatio ništa, i ,što je gore, ne shvataš suštinu . Prvo, u Boku niko nikog ne zove brate, drugo, o kakvim prijateljima i prijateljstvu pričaš. Prijatelj mora da prijatelju kaže u brk , a ne preko svojeg medija. Sada vam ne odgovara ni Srbin Danilović koji je kasrirao Brđanina ali ne bi da se zamjerate. Tsjva vam je svaka rabota. srećn👆

 10. Sibirski komentariše

  Kolateral Ure u smislu da ga Ura i druga familija iskoriste za svoje političke igre! Njegovu čast i poštenje niko ne dovodi u pitanje a ponajmanje Dražen u ovom osvrtu. Naprotiv!

 11. BBC komentariše

  Posten to nije sporno i strucan ali ne i da bude direktor ali vrijeme ce pokazati sve,.najgore je sto ce sad da ostavi na jake pozicije svoje klasice koji su jako losi ljudi i policajci kao sto su npr,:V.Akovic,Rondovic,Raicevic,Vucinic,Radulovic Vlado,Pavicevic,i drugi e oni ce da ga dokrajce,trebalo je postaviti Medojevica za direktora a dobre policajce kao sto su Brdjanin,Gorovic, i druge
  Za pomocnike i to bio bio pravi pogodak za sve

 12. Warwarin komentariše

  Bravo Dražene!

 13. Viko komentariše

  Po tekstu i komentarima se zakljucje da je test 18 kandidata ocijenjvao Dritan. Inteviju sa odabranima je vodio Dritan,a Vijesti su na kraju odlucile. Samo tako je Dritan mogao sve namjestiti od pocetka do krja.

  1. Fucker komentariše

   Kakav kontradiktorni tekst, sa šizofrenim komentarom ćaknutog novinara.

 14. Džonatan Livingston komentariše

  i odjednom nije DPS-ov igrač. Nemaš ništa protiv njega, nego mrziš URU pa ti je to razlog. E barem si iskren

 15. akvarius komentariše

  Mali abazi se mnogo uznio no koja ptica rano propjeva u…e u gnijezdo.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.