Poruke Borisova i Popovića posle sastanka: „Rusija neće ostaviti Srbiju na cjedilu“

0

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i potpredsjednik ruske Vlade Jurij Borisov složili su se da je saradnja između dvije zemlje na visokom nivou, a da svaki zvanični susret otvara novu stranicu te veoma perspektivne saradnje.

„Zahvalni smo Rusiji na podršci našem suverenitetu po pitanju Kosova i Metohije i Rezolucije SB UN 1244, kao i na tome što nas je snabdijela vakcinama u trenutku kada i sama Rusija ima izazov po tom pitanju“, rekao je Popović posle sastanka i dodao da istaknuti gost iz Rusije insistira na tome da Srbija što prije osvoji i proizvodnju vakcine.

Kako je dodao, Borisov se rukovodi devizom da „čovjeka ne treba nahraniti ribom, već ga naučiti da lovi“, odnosno da Srbija treba što prije da osvoji proizvodnju „Sputnjika Ve“ (Sputnik V).

Potvrdio je i da Rusija, bez obzira na svoje izazove kada je riječ o vakcinama, Srbiju neće ostaviti na cjedilu.

On je istakao da se u okviru rusko-srpskog Međuvladinog komiteta za privredu, ekonomiju i naučno-tehnlošku saradnju radi veoma aktivno i da sam Borisov „dolazi iz privrede“ i da je to ono što nas još jače povezuje.

„Želimo da realizujemo što više zajedničkih projekata i imamo odličan odnos u tom pravcu“, rekao je Popović.

Razgovarali su, kako je dodao, i o NIS-u, konkretno o projektu petrohemije, gasovodu „Turski tok“, čime se jača energetski suverenitet Srbije.

„Izrazili smo i zahvalnost za pomoć Rusije na završetku izgradnje Hrama Svetog Save“, rekao je ministar.

Borisov je građanima Srbije čestitao Dan državnosti i zahvalio na toplom prijemu.

„Odnosi između dvije zemlje su bratski i veoma perspektivni, a svaki naš susret otvara novu stranicu saradnje u brojnim oblastima – energetici, saobraćaju, naučno-tehnloškoj oblasti. To se odnosi i na saradnju u oblasti snabdijevanja vakcinama i Rusija će Srbiji isporučiti onoliko vakcina ‘Sputnjik Ve’ (Sputnik V) koliko je predviđeno ugovorima“, rekao je Borisov i istakao konstruktivni ton današnjih razgovora.

Izrazio je zadovoljstvo zbog početka rada gasovoda „Turski tok“ koji će, kako je rekao, omogućiti stabilno snabdijevanje Srbije gasom ali i da postane tranzitna zemlja.

Poseban prioritet za Rusiju je proizvodnja vakcine, danas smo razgovarali o isporukama vakcine, ali o organizovanju proizvodnje, jer je to način da Srbija osigura dovoljne količine vakcine za svoje potrebe, ali za izvoz u druge balkanske zemlje, rekao je Borisov, napomenuvši da je ruska vakcina potvrdila svoju efikasnost i kvalitet u svijetu.

Kako je rekao, jedna od tema razgovora bila je i modernizacija srpske željeznice koja je u toku.

Istaknutog gosta iz Rusije, bliskog saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, primiće i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kasnije tokom dana Borisov će obići Hram Svetog Save.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.