Popović: Stvoriti žive interkulturne spone prenosivog znanja od tradicije do budućnosti

0

NVU Crnogorsko-makedonsko prijateljstvo „Kirjana“ je u Podgorici uspješno realizovalo panel diskusiju “Kultura spaja – od amatera do profesionalaca“ u okviru svog projekta fokusiranog na očuvanja nematerijalne kulturne baštine, tradicionalnih kulturnih i etno kulturnih osobenosti. Na poziv Dragana Brajovića, predsjednika NVU Kirjana, ispred Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, na ovoj sesiji učestvovala je v.d Generalna direktorica Direktorata za interkulturalizam, dr Ljudmila Mila Popović.

Na otvaranju ovog dvodnevnog događaja, koji je ugostio istaknute stručnjake iz domena kulture i folklornog stvaralaštva Sjeverne Makedonije, direktorica Popović je istakla važnost rada Direktorata za interkulturalizam koji progresivno radi na unapređenju kulturne razmjene i stvaranju žive interkulturne spone prenosivog znanja od tradicije do budućnosti.

“Kulturni stvaraoci, a naročito folklorni umjetnici, su živa spona prenosivih tradicija i znanja, koji će da oplemene ne samo našu sadašnost već i našu zajedničku budućnost. Naš fokus u Direktoratu za interkulturalizam je upravo takve prirode – oplemeniti međuljudske i međudržavne veze i osnažiti vitalne spone. Osnaživanje društvene kohezije je jedina garancija opstanka i napretka i naše zemlje i zajedničke budućnosti u cijelom regionu“, istakla je Popović.

Direktorat za interkulturalizam je pokretač inicijative za stvaranje međudržavne komisije Crne Gore i Sjeverne Makedonije za interkulturalizam i društvenu koheziju.

„Naš cilj je da Crna Gora bude prepoznata kao zemlja interkulture i, u tom duhu, želimo da uspostavimo saradnju sa zemljama regiona i šire. Naročito smo fokusirani na interkulturalizam za jačanje multilateralizma u balkanskom i evropskom kontekstu. Na taj način, želimo da ostvarimo puni potencijal interkulturalizma za jačanje uzajamne podrške i opštu ljudsku bezbjednost i razvoj “, zaključila je Popović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.