Ponuda

1

Piše: Vladimir Đukanović, advokat i član predsjedništva Srspke napredne stranke

 

Nisam imao mrvu dileme u sebi kada sam javno na TV Pink ponudio predsedniku Vučiću da dam ostavku na mesto člana predsedništva u Srpskoj naprednoj stranci, a ujedno nudim i na poslaničko mesto. Stranku volim beskrajno i svestan sam ružnih stvari koje se trenutno pojavljuju u medijima, a vezane su za moj privatni posao advokata.

Pošto ne želim da moja stranka trpi, ja osećam tu obavezu, jer me razjeda u duši sama pomisao da neko razmišlja na način da svojim delovanjem činim štetu stranci. Znam da ima takvih glasina i evo, vrlo iskreno kažem da ukoliko u razgovoru sa predsednikom stranke se dođe do zaključka da tako nešto uradim, iste sekunde idem da podnesem ostavke. Naravno, mnogi će reći šta imaš sa njim da pričaš, što sam to ne učiniš?

Imam puno toga sa njim da pričam, jer više od sve i po decenije sa njim sam prošao što šta u politici, on mi je u životu pružio šansu da neko za mene čuje i pre nego što se sa njim posavetujem ne želim da učinim ništa ishitreno. Ali, olovka je spremna i potpisi na ostavke odmah slede.

Dodatno, ponudio sam da ukoliko bilo kada neki sudija ili tužilac, pa čak i ako izmisli priču, uperi prst ka meni i kaže da sam ga ikada pozvao na telefon da nešto utičem, da nekom nešto pretim, da ukaže da sam zloupotrebio funkcije u VSS i DVT tako što sam preko njih uticao na njihov rad, iste sekunde idem u Advokatsku komoru Beograda i ukidam svoju kancelariju. Neću više biti advokat. Da se razumemo, ta funkcija predsednika Skupštinskog odbora za pravosuđe koja me je na osnovu Ustava delegirala da budem član VSS i DVT, samo mi je štetu i pakao u život unela. Da je sreće da se nikada toga nisam prihvatio. No, kako god, evo javno sam ponudio da uništim egzistenciju moje porodice ukoliko neko bilo šta slično od onog što sam naveo ukaže da sam uradio.

Znači, gospodo, ja sam spreman sve što imam u životu u smislu profesionalnog poziva, što u politici, što u advokaturi, da stavim na kocku. Ponavljam, čak i ako neko izmisli priču o meni, jer time što će to uraditi neka pred Boga ode sa tom laži. Vaspitan sam da su čast i obraz nešto najbitnije. Dakle, spreman sam svoje egzistencije da se odreknem, spreman sam da mi porodica pati, ali ne dam na čast i na obraz. Svako ko me poznaje dobro zna kako živim, gde živim, da imam određene životne kodekse, da ne postoji ni promil šanse da učinim nešto što je nečasno ili protivzakonito, da prezirem funkcije i zvanja, da prezirem počasti, da živim mimo nabeđenog džet seta i lažne elite, da ne postoji čovek koji ne može da me na sred ulice zaustavi i da ostane u razgovoru sa mnom koliko želi, da ne postoji osoba koja me je zamolila za pomoć, a da se makar nisam potrudio da joj objasnim da li mogu ili ne mogu da joj pomognem.

Ne postoji onaj ko me poznaje, makar i površno, da će reći kako sam se obogatio u politici, kao što sam ubeđen da ne postoji osoba koja me je makar jednom upoznala, a da će uperiti prst ka meni i reći- ej, ovaj voli kombinacije ili sl. O meni uglavnom pišu i lupetaju sve i svašta oni koji me nikada u životu nisu upoznali, niti sa mnom jednu reč prozborili. Znaju to kako ovi moji iz vlasti, tako i ogroman broj njih u opoziciji sa kojima sam poznanik, pa i više od toga, još od studija ili srednje škole.

Ponuda je na stolu, potpisi su spremni.

1 Comment
  1. NIKO99 komentariše

    Ovaj tekst je krajnje nejasan. O čemu se radi? Koliko ja vidim problem je u nepoštovanju Ustava. U Srbiji ne postoje nikakva pravila. Službe bezbjednosti su pod kontrolom Predsjednika Države. Svaki Predsjednik se prisluškuje i to je dužnost ogranka BIA a snimci se čuvaju kod posebnog skupštinskog tijela. U Srbiji Skupštna ne psotoji a Predsjednika prisluškuju operativci odjeljenja sa borbu protiv organizvanog kriminala. Ministar Unutrašnjih Poslova ima neograničenu moć a službenici plocije se bave kriminalom. Premijerku niko ne pita ništa i ona nema autoritet kod ministara. Čitava država je ophrvana korupcijom i umješana u kriminalne radnje. Advokat Kavačkog Klalana se nameće kao vjerni partijski pobornik i želi da utiče na Predsjednika Države. Ludilo. Istraga protiv opasnog kriminalnog klana zavisi od volje Predsjednika Države. Ako on ne kaže onda ništa. Nijedna institucija u državi ne funkcioniše jer o svemu odlučuje jedan čovjek. Moglo bi sa tako desiti da saobraćanjni policajci počnu da zautavljaju vozače na auto putu jedino ako ih Predsjednik države lično pozove i kaže da rade svoj posao. Tako nastaje kultura neodgovornosti kod autoritarnih režima pa jednoga dana kada veliki vođa iz nekoga razloga ne bude više na vlasti, neće imati ko da izdaje naređenja a niko neće znati što mu je posao. Tda će se pojaviti neki preduzetnici koji će preuzeti resurse države i stvoriti haos i bezakonje gdje će se silno obogatiti a država i građani će propasti. Siguran sam da ima veći broj preduzetnika koji planiraju operacije preuzimanja bogatstva Srbije u slučaju da se Veliki Vođa oklizne na kru od banane. Sve mi se čini da su preduzetnici već počeli da pletu mrežu oko velikog vođe.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.