PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni film 2017-2023. počeo u Crnogorskoj kinoteci

0

Program „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“, koji Filmski centar Crne Gore i Crnogorska kinoteka, realizuju u partnerstvu sa digitalizovanimbioskopima i centrima za kulturu otvoren je u četvrtak, 14. marta, projekcijom dugometražnog filma „Poslije zime“, crnogorskog reditelja Ivana Bakrača u sali Crnogorske kinoteke „Gojko Kastratović“.

Realizacija ovog projekta, prema riječima direktorice Filmskog centra Crne Gore Aleksandre Božović veoma je značajna, a njegov početak predstavlja veliki dan za savremenu crnogorsku kinematografiju.

– Sigurna sam da će se pokretanjem, kao i realizacijom projekta „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“ otvoriti vrata za novi crnogorski film i da će se domaća publika na pravi način zbližiti sa svojom kinematografijom. Tokom trajanja programa, od večeras do početka juna, biće prikazana ostvarenja koja je Filmski centar Crne Gore podržao tokom prethodnih šest godina. Posebno nas raduje, što će, osim u Podgorici, filmovi biti prikazivani i u opštinama koje nijesu imale bioskop, ali su ih dobili zahvaljujući programu digitalizacije bioskopskih sala koje je Filmski centar Crne Gore sproveo u saradnji sa Ministarstvom kulture i medija i lokalnim samoupravama. Pored toga, filmove će, zahvaljujući putujućem bioskopu Filmskog centra Crne Gore moći da pogleda i publika u svim opštinama u kojima proces digitalizacije još uvijek nije završen. Sigurna sam da ćemo nakon realizacije ovog programa u svim crnogorskim gradovima imati novu publiku, koja će da raste u budućem periodu, a da će savremeni crnogorski film naći put do svojih gledalaca – rekla je Božović.

Cilj oprograma, prema riječima rukovodioca programskog sektora Crnogorske kinoteke, jeste promocija i afirmacija savremenog domaćeg filma publici širom Crne Gore.

– Program „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“ zajednička je akcija Filmskog centra Crne Gore i Crnogorske kinoteke, koja predstavlja promociju savremene crnogorske kinematografije. Svakog narednog četvrtka, u Crnogorskoj kinoteci, u sali „Gojko Kastratović“, publika će moći da pogleda filmove koje su simljeni i sufinansirani na konkursima Filmskog centra Crne Gore od njegovog osnivanja 2017. godine, zaključno sa 2023. godinom. U pitanju su dugometražni i kratkometražni igrani filmovi, dokumentarci, animirani filmovi i manjinske koprodukcije – rekao je Simonović.

Kao mladi reditelj i scenarista, te selektor festivala, Ivan Bakrač, kako je kazao u razgovoru nakon projekcije filma „Poslije zime“ u programu „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“ vidi veliki potencijal i bitnost.

– Program „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“ je mnogo važan, a na njega ne gledam samo kao neko ko se bavi režijom i pisanjem filmova, već i kao selektor festivala. Mnogo sam razgovarao i sa kolegama iz regiona o tome zašto naš film odskače u odnosu na ostatak Evrope, u smislu posjećenosti bioskopa kada je u pitanju domaća kinematografija. Zajedničko nama i regionu je to da je nedostajala promocija, da se mladi autori, ali i afirmisani, što bolje predstave domaćoj publici. Svi ostaju u sjenci blokbastera i onlajn platformi, a koliko god da se trudimo, pravimo reklame, ostajemo nevidljivi. Ova inicijativa i zbog toga ima ima ogroman značaj. Filmovi koji imaju premijere u svojoj zemlji podrazumijeva se da će biti prikazani u većim gradovima, ali ovakav program je važan zbog manjih mjesta. Koliko je samo novih, crnogorskih filmova koje publika u tim gradovima nije do sada mogla da pogleda. Na ovaj način će se ljudima dati prilika da pogledaju sva ta ostvarenja, a onda da se postepeno osvješćuje publika, da joj se dokaže da ima šta da pogleda – kazao je Bakrač.

Podsjetimo, Filmski centar Crne Gore i Crnogorska kinoteka, u partnerstvu sa digitalizovanim bioskopima i centrima za kulturu, pokrenuli su program „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“, koji će trajati od marta do juna 2024. godine.

Glavni cilj projekta je promocija crnogorske kinematografije, uvezivanje institucija kulture, decentralizacija kulture i razvijanje publike, kao i stvaranje nove baze gledalaca. To se naročito odnosi na opštine, koje godinama nijesu imale bioskope, a koje su zahvaljujući projektu digitalizacije bioskopskih sala, koji Filmski centar Crne Gore sprovodi sa Ministarstvom kulture i medija i lokalnim samoupravama dobile ili će dobiti, nove digitalizivane bioskopske sale.

Sredinom aprila, kao dio programa „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“ Filmski centar Crne Gore sa Crnogorskom kinotekom i KIC Budo Tomović organizovaće i crnogorske premijere filmova „Supermarket“ reditelja Nemanje Bečanovića.

Filmovi će biti prikazani u salama centara za kulturu u kojima je Filmski centar Crne Gore, u partnerstvu sa Ministarstvom kulture i medija, završio proces digitalizacije – u opštinama Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Nikšić, Kotor, Tivat, Bar, Herceg Novi i Podgorica. Osim toga, tokom aprila i maja 2024. godine, zahvaljujući putujućem bioskopu Filmskog centra Crne Gore, projekcije će biti upriličene i u gradovima koji još nemaju digitalizovane bioskopske sale – u Rožajama, Gusinju, Petnjici, Andrijevici, Plavu, Kolašinu, Plužinama, Žabljaku, Šavniku, Danilovgradu, Zeti, Tuzima, Cetinju i Ulcinju.

Od 14. marta do 6. juna 2024. godine, projekcije u Podgorici, biće organizovane svakog četvrtka u 19 sati, u maloj sali Crnogorske kinoteke „Gojko Kastratović“.

Nakon projekcije, svakog četvrtka u Crnogorskoj kinoteci (mala sala „Gojko Kastratović“) biće organizovani i razgovori sa umjetnicima koji su učestvovali u stvaranju filma, a razgovore će moderirati novinarka Svetlana Višnjić.

Ulaz na sve projekcije u Crnogorskoj kinoteci, kao i u svim centrima za kulturu u kojima će biti puštani filmovi je besplatan.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.