Pompeo: Talibani napadom u Kabulu ”prevršili mjeru”

Pompeo: Talibani napadom u Kabulu ”prevršili mjeru”

Talibani su “prevršili mjeru” napadom u diplomatskoj oblasti u blizini američke ambasade u Kabulu, u kom je jedan američki vojnik poginuo, zbog čega je predsjednik SAD odustao od planiranih avganistanskih mirovnih pregovora, izjavio je danas američki državni sekretar Majk Pompeo.

Pompeo je istakao da sada na talibanima da “promjene ponašanje”, ne precizirajući da li će ili kada mirovni pregovori biti nastavljeni, prenosi AP.

Talibani su saopštili da će odluka američkog predsjednika Donalda Trampa da otkaže mirovne pregovore sa predstavnicima talibanima u Kamp Dejvidu samo dovesti do novih gubitaka američkih života.

“Amerikanci će pretrpjeti više gubitaka nego bilo ko drugi zbog otkazivanja pregovora”, poručio je u saopštenju portparol talibana Zabihula Mudžahid, prenio je Rojters.

Talibani navode da su poziv za Kamp Dejvid dobili krajem avgusta, a Tramp je ranije u više tvitova naveo da planira odvojeno da se sastane sa talibanima i avganistanskim predsjednikom.

Tramp je prethodno saopštio da je otkazao današnji tajni sastanak koji je trebalo da održi sa talibanima i avganistanskim zvaničnicima u Kemp Dejvidu.

On je na Tviteru napisao da je sastanak otkazan zbog napada talibana u Kabulu u kojem je u četvrtak poginulo 11 osoba, uključujući jednog američkog vojnika, javio je AP.

Tramp je naveo da je “otkazao mirovne pregovore” i upitao se ko bi “ubio toliko ljudi da bi naizgled ojačao svoju poziciju” u pregovorima.

On je dodao da ako talibani ne mogu da poštuju primirje tokom pregovora, onda “oni vjerovatno nemaju moć” da ispregovaraju mirovni sporazum.

Napad se dogodio u trenutku kada su se SAD i talibani nadali da su blizu postizanja mirovnog sporazuma.

Iz kabineta avganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija je saopšteno da je stvarni mir moguć samo kada talibani zaustave svoje nasilje i održe direktne pregovore sa vladom.

“Pravi mir doćiće kada talibani pristanu na primirje”, naveli su iz Ganijevog kabineta, reagujući na otkazivanje sastanka.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *