Pompeo poručio da Tramp ne želi rat sa Iranom

0

Sjedinjene Američke Države i dalje će održavati pritisak na Iran i nastaviti sprječavati agresiju u regiji, ali ne žele jačanje sukoba s Teheranom, rekao je danas američki državni sekretar Majk Pompeo.

“Poslali smo brojne poruke Iranu, čak i ovdje sada, kojima poručujemo kako smo tamo da spriječimo agresiju”, rekao je Pompeo novinarima u vojnoj bazi Mekdil na Floridi.

Strah od sukoba između Irana i SAD pojačan je otkako je Vašington okrivio tog dugogodišnjeg neprijatelja za napad na dva naftna tankera koji se u četvrtak dogodio u strateški važnom Ormuskom moreuzu, podsjeća Hina.

U intervjuu za časopis Tajm, Tramp je rekao da je spreman preduzeti vojnu akciju kako bi spriječio Teheran da napravi nuklearnu bombu, ali nije rekao hoće li odobriti korišćenje sile za zaštitu zaliha nafte u zalivu. Rekao je kako su napadi na tankere do sada bili “vrlo slabi”.

“Predsjednik Tramp ne želi rat i nastavićemo slati tu poruku dok obavljamo radnje koje su nužne za zaštitu američkih interesa u regiji”, rekao je Pompeo i dodao:

“Sada se moramo pobrinuti da možemo to nastaviti činiti kako bismo na kraju imali priliku uvjeriti Iran da nije u njihovom najboljem interesu tako se ponašati.”

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.