Pompeo optužuje Iran: Krivi ste za koronavirus u najmanje pet zemalja

1

Američki državni sekretar Majk Pompeo optužio je Iran da je kriv za širenje koronavirusa u najmanje pet zemalja.

„Prvi zabilježeni slučajevi Kovida-19 u najmanje pet zemalja bili su direktan rezultat toga što je iranski režim zanemario zdravlje svih ljudi“, napisao je Pompeo na Tviteru.

​Prema njegovim riječima, iranska avio-kompanija „Mahan er“ u februaru je izvršila najmanje 55 letova između Irana i Kine, šireći „vuhanski virus“.

Iranski režim laže o broju zaraženih

Pompeo je istovremeno odgovorio na optužbe vrhovnog lidera Irana Alija Hamneija, koji je rekao da su SAD odgovorne za koronavirus.

„Izmišljotine Alija Hamneija da su SAD odgovorne za vuhanski virus izlažu Irance, Amerikance i ostatak sveta riziku“, ocijenio je Pompeo.

On je dodao da je rukovodstvo Irana „ignorisalo upozorenja svojih stručnjaka iz oblasti zdravstva i najmanje devet dana su negirali prvi smrtni slučaj izazvan vuhanskim virusom“.

„Režim nastavlja da laže iranski narod i svet o broju zaraženih i smrtnih slučajeva“, smatra američki državni sekretar.

Prema njegovim rinečima, „iranski činovnici ukrali su više od milijardu evra, koje su bile predviđene za medicinske proizvode, i nastavljaju da kriju maske, rukavice i opremu kako bi ih prodali na crnom tržištu“.

Pompeo je ranije optužio Kinu, Rusiju i Iran da šire dezinfomacije o koronavirusu, s ciljem diskreditacije poteza američkih vlasti u borbi protiv ove bolesti.

Podsjećamo, u Iranu je više od 21,600 ljudi zaraženo koronavirusom, od čega je 1685 preminulo. U ovoj zemlji je najveća smrtnost od novog virusa.

1 Comment
  1. dajo komentariše

    daj ,ko to vama vise vjeruje.Sve je ovo vasa tvorevina Crkli ! jedini nacin da ovaj svijet pozivi da vi nestanete zajedno sa onim glibavim englezima.Vidi ti njega ,svi krivi ,samo vi pravi Stoko !

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.