Politički portret Mirka Vučinića: Dizao tri prsta, skidao gaće, a sad podržava Mila!

0

Za sportiste se obično kaže da su ostvareni u svojoj profesiji i da nije potrebno da izlaze iz okvira sporta kojim se bave. Naročito, nije preporučljivo, zbog publike koja ih voli, da se politički svrstavaju za jedne ili druge. Jer, oni koji ih vole kao sportiste, ne bi uvijek podržali politički izbor svog ljubimca. kao što ima primjera da su sportsiti izbjegli svrstavanje za ovog ili onog kandidata ili partiju, tako smo svjedoci da u Crnoj Gori, sportisti, “svojevoljno” uvijek biraju da podrže Demokratsku partiju socijalista. Oni malobrojni, koji se ne slažu sa politikom vlasti, obično su gurnuti na margine dešavanja i mediji naklonjeni režimu ih lako izoluju.
Ima mnogo primjera gdje su sportisti iz Crne Gore bili kandidati za poslanike ili odbornike DPS-a ili su podržavali ulazak u zločinačku NATO agresiju. Spisak je dugačak, od Maje Bulatović, preko sadašnje garniture rukometašica i košarkaša Budućnosti.Ipak, jedno ime je svakako zaslužilo da se o njemu napiše nekoliko redaka i podsjeti na njegov razvojni put. Zove se Mirko Vučinić.
Nekada je Vučinić važio za veliki fudbalski talenat i kao golobradi klinacv obreo se u italijanskom Lećeu. Rešetao je mreže u Italiji i nadao se pozivu za reprezentaciju SR Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore. Oni koji ga znaju iz tog perioda kažu da je bio deklarisani Srbin. Ubrzo je dobio poziv da igra za mladu reprezentaciju Jugoslavije i došla je čuvena utakmica baraža sa Hrvatskom. Mirko je igrao briljantno. Mlada reprezentaciija Jugoslavije pobijedila je 2005. vršnjake iz Hrvatske sa 3:1, a ta noć pripadala je samo i isključivo jednom igraču – Mirku Vučiniću. Dao je tri gola, proslavljao ih sa tri podignuta prsta, “pucao” iz mitraljeza na gostujuće navijače.


Pet godina kasnije, u dresu Crne Gore, protiv Švajcarske, skinuo je gaće pred prepunim tribinama stadiona pod Goricom. Na taj vulgaran način, proslavio je pogodak koji je postigao. Četiri godine kasnije, nakon meča sa Moldavijom, dao je jednu od skandaloznijih izjava.


“Zapušili smo usta polovini Crne Gore, koja ne navija za nas”. Lupio je i ostao živ, Mirko Vučinić.
Vrhunac njegovih političkih vratolomija desio se prije neku noć u Nikšiću, kada je na konvenciji Mila Đukanovića, pušten video klip podrške Mirka Vučinića.


I tako, za nešto više od jedne decenije, Vučinić je skakao sa tri prsta, skidao gaće pod Goricom, uspio i da zapuši usta onima koji ne vole DPS i da na kraju podrži Mila Đukanovića. Mnogo, pa iako je od Mirka Vučinića.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.