Policija u Hongkongu ispalila suzavac na demonstrante

0

Policija Hongkonga ispalila je veliku količinu suzavca na demonstrante u popularnoj trgovinskoj četvrti gdje je stotine ljudi izašlo da protestuje zbog oštrog kineskog predloga zakona o nacionalnoj bezbjednosti koji pogađa taj poluautonomni grad.

Pristalice prodemokratskog pokreta u Hongkongu snažno su kritikovale kineski predlog o usvajanju zakona o nacionalnoj bezbednosti kojim bi se zabranila secesionistička i subverzivna aktivnost, kao i strano miješanje i terorizam u toj poluautonomnoj teritoriji.

Kritičari kineskog predloga zakona ocjenjuju da je on protivan okviru “jedna zemlja dva sistema” kojim se Hongkongu obećavaju veće slobode nego u kopnenom dijelu zemlje.

Velike grupe demonstranata obučene u crno okupile su se danas u Kozvej Beju, popularnoj trgovinskoj četvrti da protestuju zbog tog predloga zakona. Uzvikivali su “Stanite uz Honkgong”, “Oslobidite Hongkog” i “Revolucija našeg vremena”.

Aktivista Tam Tak-či uhapšen je za vrijeme protesta zbog, kako je policija navela, nezakonitog okupljanja. Tam je rekao da je držao govor o zdravlju kojim je izuzet od mera socijalnog distanciranja prema kojimse zabranjuje okupljanje više od osam ljudi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.