Policija podnijela krivične prijave u aferi “Klap”: Oštetili budžet za 1,5 miliona evra

0

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja su u nastavku predmeta kodnog naziva “Klap” podnijeli Specijalnom državnom tužilaštvu dva izvještaja kao dopune krivične prijave protiv 27 pravnih i 26 fizičkih lica koja su, kako se sumnja, pričinili štetu Budžetu Crne Gore u ukupnom iznosu od oko 1.500.000 evra, saopšteno je iz Uprave policije.

Kako saopštavaju, “policijski službenici su 19. februara 2020. godine Specijalnom državnom tužilaštvu podnijeli poseban izvještaj kao dopunu krivične prijave protiv 22 pravna i 22 fizička lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije u produženom trajanju i krivičnog djela utaja poreza i doprinosa”.

“Krivične prijave su podnijete protiv M.V.(42), N.P.(37), R.P.(46), E.R.(40), T.S.(29), I.B.(52), S.B.(61), P.R.(42), I.M.(42), P.J.(51), I.P.(46), G.R.(47), N.V.(35), M.R.(47), N.M.(40), D.M.(51), S.M.(49), R.K.(41), Č.P.(64), B.D.(42), V.M. (36) i V.T. (38)”, navodi se u saopštenju.

“U ovom slučaju, preduzeća koja su osnovali ranije osumnjičeni I.V. i D.L sa njima povezanim licima su omogućili preduzećima čiji su izvršni direktori gore navedena osumnjičena lica, izvlačenje dobiti stečene poslovanjem preduzeća, koja se kasnije vraćala u gotovini uplatiocima, čime je pričinjena šteta državnom Budžetu Crne Gore za iznos utajenog poreza na osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa i fiktivno prikazanih troškova”, navodi se u saopštenju. Preduzeća čiji su vlasnici I.V. i D.L i sa njima povezana lica su u posljednjih pet godina, po prethodno opisanom načinu izvršenja, omogućila vlasnicima ova 22 pravna lica, da steknu protivpravnu imovinsku korist, jer su „izvukli” oko 4.000.000 evra u gotovini po osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa, čime su pričinili štetu Budžetu Crne Gore za iznos neplaćenog poreza u iznosu od oko 1.000.000 eura”, saopšteno je iz UP.

U saopštenju se dodaje da su “pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja 17. februara 2020. godine Specijalnom državnom tužilaštvu podnijeli poseban izvještaj kao dopunu krivične prijave protiv pet pravnih i četiri fizička lica za koja se sumnja da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja u produženom trajanju, krivično djelo falsifikovanje isprave u vezi krivičnim djelom stvaranje kriminalne organizacije a u vezi člana 5 Zakona o odgovornosti pravnih lica za krivična djela”.

“Krivične prijave su podnijete protiv M.J.(60), M.V. (51), N.P.(36) i A.M.(38) “, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je “djelovanjem ovih lica u okviru kriminalne organizacije nastupila je šteta po budžet Crne Gore u iznosu od oko 500.000 eura, a navedena lica su kao članovi kriminalne organizacije pribavila sebi protivpravnu imovinsku korist u istom iznosu kroz nezakonito povraćeni PDV i neplaćeni porez na dobit”.

“Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja su došli do podataka da su tokom 2017. godine prijavljena fizička i pravna lica postali članovi kriminalne organizacije M.S., koji su koristeći neistinite račune i potvrde o gotovinskom plaćanju za robu koja stvarno nije isporučena niti plaćena kao i neistinite fakture, zahtijevali nazakonit povraćaj PDV kredita koji im je odobren, čime je pričinjena šteta po Budžet Crne Gore u iznosu od oko 500.000 eura”, navodi se u saopštenju. Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja će u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom nastaviti sa aktivnostima u ovom predmetu”, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.