Policija da objavi spisak svih službenih presretača i registarske oznake

0

Savjet za građansku kontrolu rada policije preporučio je Upravi policije da objavi spisak svih službenih presretača, njihov opis i tehničke karakteristike, registarske oznake i fotografija svakog od njih, kazao je predsjednik Savjeta, Aleksandar Saša Zeković.

On je Dnevnim novinama rekao da ti podaci inače nijesu oglašeni tajnim i povjerljivim.

Kako je naveo Zeković, Savjet i u ovoj godini nastavlja sa programom Praćenje primjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, sa namjerom da i dalje podrži i promoviše rad Uprave policije, snažeći njenu otvorenost prema društvu i građanima.

„Preporučili smo Upravi policije da objavi spisak svih službenih presretača, njihov opis i tehničke karakteristike, registarske oznake i fotografija svakog od njih”, kazao je Zeković.

U Savjetu su, kako je dodao, uvjereni da je objava tih podataka u interesu dalje demokratizacije i otvaranja crnogorske policije, jačanja interegriteta policije i njenog povjerenja u društvu.

Zeković je kazao da se to neće negativno odraziti na efikasnost u postupanju policije i nepovoljno djelovati u sprečavanju nezakonitih aktivnosti, jer je suština i da sve poznate činjenice, u odnosu na kontrolu brzine i o prisutnosti presretača u saobraćaju, preventivno djeluju na vozače.

„Dostupnost informacija o presretačima, uz već osiguranu izvjesnost kažnjavanja, neminovno će uticati da će vozači stalno voziti pod razmišljanjem i tenzijom, stalno paziti i usporavati, jer se tipovi/modeli vozila koja se koriste kao presretači često sreću u saobraćaju”, pojasnili su iz Savjeta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.