Podrška Njemačke: Crna Gora želi da se priključi projektu regionalne saradnje

1

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović upoznao je danas njemačkog ambasadora Roberta Vebera sa mogućnošću da se Crna Gora priključi projektu Otvoreni Regionalni Fond za Jugoistočnu Evropu- Modernizacija opštinskih usluga (ORF MMS) koji sprovodi Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) po nalogu Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), sa ciljem uspostavljanja sistema izdavanja elektronske građevinske dozvole i da u tom pogledu očekuje podršku Njemačke, saopšteno je iz tog Ministarstva.

“Kako je ministar saopštio na sastanku, cilj projekta je jačanje regionalne saradnje za poboljšanje opštinskih usluga u skladu sa zahtjevima za pristup Evropskoj uniji. Uz podršku ORF MMS Projekta, partneri razvijaju alate, metode, preporuke i regionalne komparativne analize koje opštine i javna komunalna preduzeća koriste za poboljšanje komunalnih usluga. Razvijeni proizvodi takođe služe i kao osnova za poboljšanje regulatornog okvira i za pokretanje procesa promjena”, navode u saopštenju.

Jedan takav primjer , dodaju, je uvođenje elektronskog sistema za građevinske dozvole u Srbiji i Albaniji, a na osnovu znanja i iskustava iz Sjeverne Makedonije.

“Naime, na osnovu identifikacije dobre prakse i elektronskog rješenja koje Sjeverna Makedonija primjenjuje u pogledu izdavanja građevinskih dozvola, ORF MMS podržao je širenje znanja i razvoj sistema elektronskog izdavanja građevinskih dozvola u Srbiji koji je u funkciji od januara 2016”, navode iz Ministartva.

Ova reforma sprovedena u Srbiji, ističu,  proglašena je jednom od deset najvećih globalnih reformi, prema mišljenju Svjetske banke, pri čemu je Srbija u izveštaju Doing Business napravila veliki skok sa 182. na 10. mesto u pogledu izdavanja građevinskih dozvola.

“Potpuno digitalizovani on-line sistem koriste svi nosioci javnih ovlašćenja, uključujući ministarstva, državna tijela i komunalna preduzeća, gradove i opštine, kao i investitori i građani”, naglašavaju.

Veber je podržao inicijativu Crne Gore da se pridruži projektu.

1 Comment
  1. NIKO99 komentariše

    Katastrofa, nedostatak razuma. Ovca ide kod vuka da traži pomoć.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.