Podgorica: Optužen za djela trgovine ljudima, tjerao djecu da prose

0

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu državnog tužioca VDT-a u Podgorici Zorana Vučinića kojom se K.Z. i H.S. terete za izvršenje krivičnog djela trgovina ljudima.

Naime, prema tvrdnjama tužilaštva okrivljeni K.Z. je počinio navedeno djelo na način što je svoje šestoro djece tjerao da prosjače pune dvije godine.

Osim toga, on se tereti i da svoje tri kćerke prodao jednu za 2.000 eura, drugi za 500 eura, a treću za 300 eura.

“K.Z. je u periodu od druge polovine 2018. godine, sve do početka jula 2020. godine, na teritoriji Podgorice silom, prijetnjom i zloupotrebom odnosa zavisnosti, u cilju prosjačenja vrbovao svoju djecu oštećene maloljetne K.A., K.I., K.L., K.M., K.D. i K.R., koristeći njihov odnos zavisnosti kao maloljetnih lica u odnosu na njega kao roditelja i tada njihovog jedinog staratelja, na način što je oštećene svakodnevno odvodio na više lokacija u Podgorici, od čega pretežno na područje užeg centra grada i na područje naselja Stari aerodrom, gdje ih je u ranim jutarnjim časovima ostavljao ispred ugostiteljskih i trgovinskih objekata, a zatim ih sa pogodne udaljenosti nadzirao u prosjačenju i držao pod prismotrom, prateći njihovo kretanje i svakodnevno im nakon što su u večernjim časovima završavali sa prosjačenjem, oduzimao sav novac koji zarade i isprose, na koji način se bavio vršenjem krivičnog djela prema maloljetnim licima, pri čemu je bio svjestan svojih djela i njihove zabranjenosti, a čije izvršenje je htio”, precizirano je u optužnici.

Dalje se navodi da je okrivljeni K.Z. neutvrđenog dana tokom prve polovine 2020. godine zloupotrebom odnosa zavisnosti za novčani iznos od 2.000 eura prodao okrivljenom H.S. svoju maloljetnu ćerku – oštećenu K.I., nakon čega se oštećena K.I. preselila u kuću okrivljenog H.S., da bi se po proteku oko mjesec dana oštećena vratila u porodičnu kuću.

“Zatim je neutvrđenog dana tokom 2019. godine, zloupotrebom odnosa zavisnosti kao maloljetnog lica u odnosu na njega kao roditelja i tada njenog jedinog staratelja, u cilju sklapanja nedozovoljenog braka, za novčani iznos od 500 eura prodao za sada neidentifikovanom licu po nadimku „Arap” maloljetnu ćerku oštećenu K.A., uz dogovor sa tim licem da oštećena K.A. nastavi da živi kod njega do navršenog punoljetstva. Nakon čega je neutvrđenog dana tokom 2018. godine zloupotrebom odnosa zavisnosti kao maloljetnog lica u odnosu na njega kao roditelja i tada njenog jedinog staratelja, u cilju sklapanja nedozovoljenog braka sa njegovim maloljetnim sinom B.M. starosti 17 godina, za novčani iznos od 300 eura prodao izvjesnom B.Z. svoju maloljetnu ćerku – oštećenu K.M., na koji način se bavio vršenjem krivičnog djela prema maloljetnim licima, pri čemu je bio svjestan svojih djela i njihove zabranjenosti i htio njihovo izvršenje”, stoji u optužnici.

Drugookrivljeni H.S. se tereti da je zloupotrebom teških prilika, u cilju sklapanja nedozovoljenog braka sa njegovim maloljetnim sinom H.E. starosti 16 godina, za novčani iznos od 2.000 eura, od okrivljenog K. Z. kupio njegovu maloljetnu ćerku oštećenu K.I., koristeći teške prilike i siromaštvo prvookrivljenog.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.