Počinje isplata garantovanih depozita

0

Isplata garantovanih depozita za 90,02 hiljade deponenata Atlas banke u stečaju, počeće danas u poslovnicama banaka koje su izabrane kao isplatioci.

Direktor Fonda za zaštitu depozita (FZD), Predrag Marković, kazao je da će isplata depozita početi u deset sati u poslovnicama Crnogorske komercijalne (CKB), Hipotekarne, NLB i Societe Generale Montenegro banke.

„Banke su odredilie 75 isplatnih mjesta na skoro cijeloj teritoriji Crne Gore, tako da će deponenti moći da preuzmu garantovani depozit prema svom izboru“, rekao je Marković.

Ukupni depoziti kod Atlas banke iznose 186,44 miliona evra.

Marković je precizirao da od 93,69 hiljada deponenata registrovanih u poslovnoj evidenciji Atlas banke, njih 90,02 hiljade imaju pravo na isplatu garantovanog depozita u ukupnom iznosu od 89,59 miliona evra.

„Na 85,91 hiljadu građana odnosi se 77,33 miliona evra, dok se na 4,1 hiljadu preduzeća odnosi 12,26 miliona evra“, objasnio je Marković.

On je dodao da 3,26 hiljada deponenata ima veće obaveze od depozita.

Iz prava na isplatu isključeno je 413 deponenata sa ukupnim iznosom od 5,34 miliona evra.

Marković je saopštio da deponenti mogu preuzeti garanovani depozit u narednih deset godina, od čega u periodu od tri godine kod navedenih banaka.

Nakon toga depoziti se mogu preuzeti direktno od Fonda.

Stečaj u Atlas banku uveden je 5. aprila, rješenjem Centralne banke (CBCG).

Zakonom o zaštiti depozita definisane su obaveze FZD-a da obavi obračun i počne isplatu garantovanih depozita u roku od 15 radnih dana od uvođenja stečaja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.