Počinje EP za odbojkaše: Srbija sa novim kormilarom napada medalju

Počinje EP za odbojkaše: Srbija sa novim kormilarom napada medalju

Odbojkaška uzbuđenja posle Ankare sele se u Francusku, Holandiju, Belgiju i Sloveniju. Narednih 17 dana na programu je Evropsko prvenstvo za odbojkaše.

Kao u konkurenciji dama i kod muškaraca igraće se u četiri zemlje, odnosno devet gradova. Domaćini šampionata Starog kontinenta biće Monpelje, Pariz, Nant (Francuska), Roterdam, Amsterdam, Apeldorn (Holandija), Brisel, Antverpen (Belgija) i Ljubljana (Slovenija). Finale i borba za bronzu igraće se u prestonici Francuske Parizu.

Sistem takmičenja je jednostavan. Po četiri reprezentacije iz četiri grupa izboriće plasman u osminu finala. Titulu od prije dvije godine iz poljskog Krakova brani Rusija koja je u finalu bila bolja od Njemačke posle pet setova.

Posle neuspješnog kvalifikacionog turnira u Bariju za plasman na Olimpijske igre u Tokiju naredne godine došlo je do promjene selektora u Srbiji. Umjesto Nikole Grbića na klupu je seo Slobodan Kovač. Iskusni stručnjak vodio je dosad već dvije reprezentacije Iran i Sloveniju.

Kovač se oslonio na stare snage. Napravio je samo jednu izmjenu u odnosu na ekipu koju je vodio Grbić u Bariju. Umjesto drugog tehničara Alekse Bataka u timu je Vuk Todorović koji će debitovati na velikom takmičenju. Srbija je u krugu selekcija koje pretenduju na odličja.

Orlovi brane bronzu od prije dvije godine iz Krakova kada su pobijedili Belgiju posle pet setova. Prethodno, naša reprezentacija je poražena u polufinalu od Njemačke. Prvu fazu Evropskog prvenstva naša selekcija igraće u Belgiji, u Briselu prvi meč sa Njemačkom u petak (15.00), dok će ostala četiri deula u Grupi B da odigra u Antverpenu.

Plasman među prve četiri selekcije ne bi trebalo da bude problem. Najveći rivali u grupi biće nam vicešampion Evrope Njemačka i četvrtoplasirana sa prošlog EP, domaćin Belgija. U odnosu na Bari srednji bloker Marko Podraščanin je potpuno spreman, za razliku od prošlog mjeseca kada je bio rovit posle operacije. On bi trebalo da zauzme mjesto u startnoj postavi pored Srećka Lisinca. Prvi korektor je Aleksandar Atanasijević, tehničar Nikola Jovović. Na mjestu primača servisa siguran je Uroš Kovačević, dok Marko Ivović i Nemanja Petrić konkurišu za startnu postavu. Na liberu bi minutažu trebalo da podijele Neven Majstorović i Nikola Peković. Šansu sa klupe čekaju rezervni korektor Dražen Luburić i blokeri Petar Krsmanović i Aleksandar Okolić.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *