Po skraćenoj proceduri: Bratić mijenja program za crnogorski jezik

3

Prosvjetni resor na čijem je čelu Vesna Bratić već je pokrenuo izmjenu određenih predmetnih programa u crnogorskim školama, između ostalog i za Cmogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost. Formirana je Radna grupa, koja je do sada održala dva sastanka, i koja će, kako su kazali Dnevnim novinama iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, prije konačnih izmjena sprovesti opsežnu analizu. To, međutim, kako tvrdi predsjednik podgoričkog odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović, nije posao koji se radi “preko koljena”. Sa njim su saglasni i u Zavodu za školstvo.

Podsjetimo, izmjenu nastavnog plana i predmetnog programa Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost ministarka Bratić je najavila još na sjednici Skupštine 29. marta. Naime, Bratić je odgovarajući na poslaničko pitanje tada kazala kako namjeravaju da preispitaju vraćanje uklonjenih autora koji spadaju u sami vrh južnoslovenske književnosti, kao što su Desanka Maksimović, Meša Selimović, Aleksa Šantić i Petar Drugi Petrović-Njegoš.

“Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta planira da, u narednom periodu, izvrši sistematičnu, sveobuhvatnu i objektivnu reviziju više predmetnih programa, a između ostalog i predmetnog programa za Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost. Riješeni smo da uložimo dodatne napore kako bi revidirani programi za pojedine predmete mogli da se primjenjuju u što skorije vrijeme”, kazali su Dnevnim novinama iz resora Vesne Bratić.

Međutim, Savović smatra da je to posao koji zahtijeva vrijeme, te da se ne radi “preko koljena”.

“Potpuno me čudi zašto se sad to pominje, to su strateška dokumenta. To je osnov svakog predmeta koji daje opšte smjernice, pedagošku normu i on se ne mijenja preko noći. Ne može se to promijeniti jer je procedura spora, ona traži nekoliko koraka. Posljednju riječ mora da da Nacionalni savjet za obrazovanje. To je posao Nacionalnog savjeta, čak ni udžbenik ili časopis ne možete da uvedete a da ne odluči Savjet”, pojasnio je Savović.

Sindikat ohrabruje prosvjetni resor da mijenja planove, ali ne i programe nastavnih predmeta. Stoga upućuju apel da prije svega treba čuti glas struke.

Radna grupa koju je formirala ministarka Bratić, a koju čine predstavnici Centra za stručno obrazovanje, Ispitnog centra, Zavoda za školstvo, Sindikata prosvjete, Nacionalne agencije roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju, Udruženja roditelja, osnovnih i srednjih škola, kao i predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, objašnjavaju iz kabineta Vesne Bratić, analizira nastavu u drugom polugodištu To se, kako dodaju, odnosi na sagledavanje svih problema, poteškoća, izazova u nastavnoj praksi i u tom cilju na sjednice Radne grupe pozvani su predstavnici drugih zainteresovanih strana kako bi pripreme za sljedeću školsku godinu bile izvršene na najbolji način.

“Takođe, Radna grupa će razmotriti promjene nastavnih planova i programa i o tome blagovremeno obavijestiti nastavnike i učenike”, ističu iz ovog Vladinog resora, gdje napominju da za sada ne razmatraju racionalizaciju kadra.

Na pitanje kada će početi realizacija navedenih izmjena i da li će prije toga biti sprovedena opsežna analiza, iz Ministarstva navode da je vršenje takvih analiza planirano na sastancima Radne grupe.

“Na sastancima je planirano vršenje opsežnih i stručnih analiza, kako bi u narednom periodu došlo do unapređenja nastavne prakse u svim ovim aspektima”, dodaju iz resora ministarke Bratić.

Zavod za školstvo ima jasan stav po pitanju mijenjanja predmetnih programa, uz ocjenu da je za to potrebno vrijeme, te da sa tim ne treba žuriti.

“Zavod za školstvo je planirao da uradi stručnu analizu predmetnih programa za osnovnu školu. Cilj planirane stručne analize je unapređenje kvaliteta predmetnih programa. Analiza treba da bude završena do kraja kalendarske godine. Ukoliko ta analiza pokaže da je opravdano unaprijediti predmetne programe, onda će Zavod formirati komisije koje će u sljedećoj kalendarskoj godini izraditi revidirane predmetne programe za osnovnu školu”, kazali su DN iz Zavoda.

Što se tiče nastavnih planova za osnovnu i srednju školu, navode da je potrebno napraviti jedan širi državni konsenzus, koji bi kroz podrobnu analizu dao predlog za novi Nastavni plan.

“U izradi Nastavnog plana treba da učestvuju institucije obrazovnog sistema. Univerzitet, strukovna udruženja, roditelji, nevladine organizacije i jedino na taj način bi se mogao definisati opšteprihvatljiv Nastavni plan. To nije zadatak koji treba realizovati preko noći, već zahtijeva detaljnu i temeljnu analizu. Iz ugla Zavoda za školstvo to nije moguće uraditi u skorije vrijeme”, poručuju iz Zavoda za školstvo.

3 Comments
 1. NIKO99 komentariše

  Vidite ljudi, jezik kojim govorimo je Srpski jezik. Ne postoje crnogorski, bošnjački ni hrvatski jezici. Čitav obrazovni sistem je bio u rukama osmišljenog napada na naš narod, tradiciju i kulturu. Osim jezika u Crnoj Gori naši su neprijatelji osmislili niz lažnih identiteta kako bi uništili naš narod. Stvorili su lažnu Zastavu, Himnu, Crkvu, Istoriju. Jezik jednog naroda je stvar oko koje se taj narod sažima. Svaki narod i kultura u svijetu se prepoznaje po jeziku. O pitanjima jezika mogu da se stručno izjašnjavaju samo osobe kojima je strzčnost “Lingvistika” a to su Akademici Nauka Instituta za Jezik. Nikakvi učitelji iz osnovnih i srednjih škola pa ni profesori sa jezičkih fakulteta ne mogu da budu stručni za ovu temu i ne mogu da drže čitav obrazovni sistem kao taoca interesa stranih sila. Neobrazovani neka ustupe mjesto stručnim osobama. Naravno možemo vidjeti kako na Akademike SANU i CANU uspješno uticaj ostvaruju strane službe pa sada imamo slučaj da je jedan značajan broj ovih najvisočijih intelektualaca u potpunosti pod kontrolom neprijateljskih službi što je i dovelo do ovakvog raspada našeg naroda i potune nelogičnosti u našem obrazovnom sitemu.

  6
  1
 2. Miro komentariše

  Mi hoćemo sve ko u Europi. Tamo Švajcarska,Austrija ,Luksenbr i još niz zemalja nemaju svoj jezik,a i dalje su patriote i vole svoju zemlju i mnogo su naprednije od nas Balkanaca..Svi mi govorimo Srpski i od toga se ne treba stidjeti i izmišljati neke jezike. Novosadski dogovor o jeziku iz 1961 je svetinja i toga se treba držati bez namjere da se zabrani osavremenjavaje.

 3. Jana komentariše

  Sve je to srpski jezik!

  2
  1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.