Po ovome se razlikuje je li vaš odnos prava ljubav ili nije

0

Iako možda mislite da bi bilo lako identifikovati toksičnu vezu, to nije uvijek slučaj. Ponekad ponašanje koje može izgledati kao ljubav zapravo uopšte nije. Postoje određene stvari koje se dešavaju kada ste u toksičnoj vezi, a toga niste ni svjesni. Ovo je pet glavnih razlika između prave ljubavi i toksične ljubavi:

Podrška

U pravoj ljubavi, razvoj sebe je najvažniji. Obje strane treba da žele najbolje jedna drugoj. Ako ne radite na sebi za sebe, iznevjeravate drugu osobu. Morate da volite sebe prije nego što zavolite druge ljude.

U toksičnoj ljubavi, primarni fokus je na samoj vezi, a ponekad se javlja i opsjednutost načinom na koji su dvoje ljudi uključeni. Dakle, nijedna strana ne poboljšava jedna drugu, već samo ispituje širu sliku.

Sloboda

U pravoj ljubavi postoji utjeha u odvojenim interesima. Možemo imati svoje prijatelje i značajne veze van naših romantičnih veza. Možemo da slijedimo interese i ideje bez straha od ukora. Trebalo bi da vam bude dozvoljeno da nađete interesovanje na drugim mestima osim vašeg partnera.

U toksičnoj ljubavi postoji potpuna umiješanost u živote jedno drugog. Jedno bez drugog ne može nikuda. Ovo je suzavisnost. Suzavisnost usporava svaki pojedinačni napredak i prisiljava par da bude prekomjerno jedno sa drugim.

Individualnost

U pravoj ljubavi, nema borbe u prihvatanju individualnosti svog partnera. Znate za šta ste se prijavili i nema razloga da mijenjate tu osobu.

U toksičnoj ljubavi postoji opsesija pokušavanjem da svog partnera promijenite u nekoga sa kim biste radije bili, umjesto da ga volite takvog kakav jeste. Što znači da nikada nećete odgovarati ili živjeti u skladu sa onim što druga osoba želi.

Intimnost i seks

U pravoj ljubavi, intimnost je slobodan izbor koji raste iz ljubavi i povjerenja, brige i prijateljstva. Intimnost nije samo fizička stvar, već i sve što se dešava prije i posle seksa.

U toksičnoj ljubavi, seks je nešto na šta osjećate pritisak, zbog straha, nesigurnosti i osjećanja kao da morate da se prilagodite seksualnim željama svog partnera. Pritisak na seks nikada ne bi trebalo da se desi.

Komunikacija

U pravoj ljubavi, svaki razgovor je konstruktivan, pokušava da razumije i pomogne ili prenese naklonost svom partneru. Svima nam je potrebna zdrava količina konstruktivne kritike.

U toksičnoj ljubavi, razgovori imaju za cilj da okrive, brane ili izmanipulišu vašeg partnera. Manipulacija je najveća mana u toksičnoj vezi, niko ne pokušava da poboljša sebe, samo da promijeni drugu osobu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.