Pljevlja postala tranzitna tačka na migrantskoj ruti; Opljačkano preko stotinu kuća i objekata

0

Za nepunih 10 godina otkako su Pljevlja postala tranzitna tačka na migrantskoj ruti ka granici sa Bosnom i Hercegovinom (BiH) i dalje ka zemljama Evropske unije (EU), migranti su provalili i opljačkali preko stotinu kuća i pomoćnih objekata, saopšteno je na protestu grupe građana koji juče održan u Pljevljima, piše Dan.

Učesnici protesta blokirali su na sat vremena put Pljevlja–Metaljka, na raskrsnici kod Elektroprivrede u pljevaljskom naselju Guke, kako bi skrenuli pažnju nadležnih na probleme koje imaju s migrantima, s kojima se posebno suočavaju stanovnici pograničnih sela na granici sa BiH.

Jedan od organizatora protesta Duško Mirković kazao je da su, pored preko stotinu opljačkanih objekata, migranti u prethodnom periodu zapalili pet kuća i desetine pomoćnih objekata.

“Svjesni smo da su migrantske krize i nelegalno krijumčarenje migranata koje ih prati globalni izazovi sa kojima teško izlaze na kraj i mnogo jače države nego što je Crna Gora. Pljevlja su, nažalost, crna mrlja po pitanju zagađenosti vazduha, a posebno zabrinjava što postaju čvorište za krijumčarenje migranata sa Bliskog istoka i dijela Afrike, odakle gravitira preko milijardu stanovnika”, istakao je Mirković.

On tvrdi da je situacija s migrantima postala nepodnošljiva.

“Na divljački i brutalan način provalili su i opljačkali preko stotinu kuća i pomoćnih objekata, jednu crkvu na Boljanićima, zapalili su pet kuća i desetine pomoćnih objekata. Među mještanima u pograničnim selima prema BiH vladaju strah, nemir i nespokojstvo jer su ugroženi od strane migranata. Nikada se ne zna kada će banuti u dvorište kuća. Kuće su zaključane dan-noć”, naglasio je Mirković.

Iako je granična policija svakodnevno prisutna u ugroženom području i dolazi na sve pozive, Mirković kaže da su mještani pograničnih sela nezadovoljni odnosom nadležnih organa. Prema njegovim riječima, migranti najveće probleme prave onda kada ih bosanska policija doveze do granice sa Crnom Gorom i protjera ih na našu teritoriju, pod pretpostavkom da su iz naše države prešli u njihovu.

“Tad najviše provaljuju u kuće, posebno u one u kojima trenutno niko ne boravi. Apelujemo na nadležne organe i državu da uredi te odnose sa BiH i da se prekine ta praksa”, poručio je Mirković.

(dan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.