Plenković: Želimo rusku vakcinu, čekamo odobrenje

0

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je da je Vlada obavila inicijalne razgovore s ruskom stranom o nabavci vakcine „Sputnjik Ve“.
Ako ta vakcina dobije odobrenje Evropske agencije za ljekove (EMA), želimo da budemo u poziciji da popunimo sadašnji nedostatak vakcine, kazao je Plenković, prenosi agencija Hina.

Uz ocjenu da je u medijima mnogo “kakofonije” u vezi s ruskom vakcinom, premijer je naglasio da je hrvatska Vlada proteklih mjeseci radila na tome da osigura dovoljne količine za cijelu populaciju što je, podsjetio je, bila i njena odgovornost.

“Hrvatske je članica Evropske unije, procedura zaštite zdravlja naših sugrađana dodatno je ojačana time što svi ljekovi i vakcine koje dolaze na naše tržište prolaze filtere i kontrole Evropske agencije za ljekove, a u tom procesu učestvuje i hrvatska Agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED)”, izjavio je Plenković.

Ocijenio je da je Hrvatska sada u poziciji da, ne svojom krivicom, sporije dolazi do vakcina na nivou EU, te da Vlada želi da vidi koje su druge mogućnosti za eventualnu nabavku vakcine koja, poput Sputnjika, može biti dostupna.

Plenković je potvrdio da je Vlada uspostavila inicijalne kontakte s ruskom stranom, rekavši da će resori zdravstva i inostranih poslova poslati određene upite i zahtjeve ruskoj strani. Dodao je da Rusija trenutno kontaktira s agencijom EMA na nivou tzv. naučnog odbora, a u tom procesu će učestvovati i HALMED.

On je rekao da Vlada želi da bude odgovorna za sve aspekte, naročito kada je riječ o zdravstvu i sigurnosti građana.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.